BEDRIFTSTEKNOLOGI

Liftoff for Iridium

Mandagens fjerde forsøk på å skyte opp de første Iridium-satellittene gikk etter planen. Dermed gjenstår 61 satellitter før Iridium kan starte med sine satellitt-telefontjenester.

Frode Eriksen
6. mai 1997 - 12:01

Iridium-investorene i 17 konsortier verden rundt, med Motorola i spissen, kan dermed puste lettet ut i denne omgang. Prosjektet skal etter planen gåi drift mot slutten av 1998, noe som betyr at oppskytningene av de gjenværende 61 satellittene bør gå etter planen uten de forsinkelsene den første oppskytningen fikk. Opprinnelig oppskytningsdato var 7. januar i år.

De fem Iridium-satellittene forlot bakken 16:55 norsk tid og var samtidig den første kommersielle oppskytning fra det amerikanske luftforsvarets Vadenberg-base i California.

Satellittene ble få minutter etter oppskytning plassert i lave jordbaner og skal sammen med alle de andre satellittene i systemet utgjøre et eget telenett, der satellittene kan kommunisere med hverandre og med bakkestasjoner.

- Oppskytningen setter sluttstrek for nesten fire og et halvt års arbeid for McDonnell Douglas, Iridium og Motorola, sier Jay L. Witzling, McDonnell Douglas-direktør for Delta II og Titan-bærerakettene til nyhetstjenesten digi.

Delta II-bærerakettene drives av McDonnell Douglas og inngikk i 1994 avtale med Motorola om åtte oppskytninger til og med 1998, samt fem nye oppskytninger mellom april 1998 og juni 2001 med tanke på utskifting av satellitter. Hver av Iridium-satellittene har en levetid på mellom fem og åtte år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.