Like bra som dyrt papir-leksikon

Vitenskapsmagasinet Nature gir gratisleksikonet Wikipedia et solid kvalitetsstempel.

Vitenskapsmagasinet Nature gir gratisleksikonet Wikipedia et solid kvalitetsstempel.

Webleksikonet Wikipedia har vært anklaget for feilinformasjon og vandalisme. Online-leksikonet drives på dugnadsbasis, og er blitt rammet av sabotasje. Det har fått de ansvarlige til å skjerpe kontrollen av innholdet.

    Les også:

Nå gir en undersøkelse publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature, Wikipedia et solid kvalitetstempel.

Flere eksperter i tidsskriftet Nature har sammenlignet kvaliteten i 42 ulike artikler i Wikipedia og det prestisjetunge leksikonet Encyclopedia Britannica.

Konklusjonen var at Wikipedia kom svært nær Britannica i nøyaktighet.

Ekspertene fikk ikke vite hvilken av de to leksikonredaksjonene som hadde skrevet artiklene.

Det ble avslørt fire store feil både i Wikipedia og Encyclopedia. Blant mindre feil var det 162 hos Wikipedia og 123 i Britannica.

Grunnleggeren Jimmy Wales er svært godt fornøyd med forskningsresultatet, og sier at hans mål er å komme på nivå med Britannica. Han mener at webleksikonet i dag er best på populærkultur og moderne teknologi, men fortsatt har en vei å gå innen samfunnsvitenskap.

Wikipedia har hatt en eksplosiv vekst siden det startet for drøye fem år siden, og har i dag tilført 3,7 millioner artikler på 200 språk. Den engelske versjon har mer enn 45.000 registrerte brukere.

Det legges hver dag inn 25.000 rettelser og utbedringer i Wikipedia, langt over det en kommersiell leksikonredaksjon kan klare. I tillegg kommer 1.500 nye artikler hver dag.

Til toppen