BEDRIFTSTEKNOLOGI

Likestiller norske og utenlandske teletilbydere

Statlige telemonopol kan bli taperne, mens telekundene vil vinne med den nye internasjonale telekomavtalen som nå har trådt i kraft. Trege nasjoner førte til at ivertsettelsen av telekomavtalen ble utsatt med fem uker.

Frode Eriksen
6. feb. 1998 - 12:30

Etter en del formaliteter er det nå klart at WTO-telekomavtalen gjelder med virkning fra 5. februar, for de nasjonene som har ratifisert, eller godkjent avtalen i sine respektive nasjonalforsamlinger.

Førstekonsulent i Utenriksdepartementet, Erik Solberg, sier til digi.no at flere nasjoner ennå ikke har ratifisert telekomavtalen, men at etternølerne nå har tid fram til 30. juni med ratifiseringen. Fristen ble forlenget fra november i fjor, etter at det ble klart at mange nasjoner ikke klarte tidsfristen

Handelsavtalen som verdens handelsorganisasjon (WTO) fikk forhandlet fram i februar i fjor, forplikter alle de 72 medlemsnasjonene til å åpne sine telekommarkeder og ikke diskriminere utenlandske selskap som ønsker å tilby teletjenester.

De nasjonene som signerte avtalen under forhandlingene i fjor representerer 93 prosent av verdens teletrafikk. I dag er det 13 nasjoner som ennå ikke har ratifisert avtalen, men de representerer bare et marginalt marked, sier Solberg.

Til tross for forsinkelsen valgte de andre WTO-medlemmene å likevel la avtalen gjelde for sine land, men ikke for de som ennå ikke har ratifisert avtalen. Avtalen omfatter tjenester som blant annet taletelefoni, datakommunikation, fax, telex, telegrafi og mobiltelefoni.

Nasjonene som mangler godkjennelse av WTO-avtalen i sine nasjonalforsamlinger er Argentina, Belgia, Brasil, Bolivia, Dominica, Den dominikanske republikk, Filippinene, Ghana, Guatemala, Papua Ny-Guinea, Polen og Romania. Japan har sagt de skal ratifisere avtalen i midten av februar.

- Utsettelsene av ratifikasjonene er av teknisk og administrativ art og skyldes ikke at signaturlandene har forandret mening, sier Lee Tuthill i WTO, til Inter Press Service. Han mener avtalen vil trekke stadig nye nasjoner til seg.

Økt konkurranse på telekommarkedet vil ifølge tall fra WTO øke telekomhandelen med over 7,5 milliarder kroner over de neste ti årene. For mange utviklingsland representerer avtalen også et løfte om egenkapital til utbedring av mange lands forfalne televerk, som blant annet kommer fra en tid da hvert land hadde sitt televerk med monopol på alle teletjenester.

Blandt de nasjonene som står utenfor WTO, og som dermed heller ikke omfattes avtalen er Kina og Russland

Ifølge Communications Week International, er de amerikanske telemyndighetene (FCC) skeptiske til å gi WTO ansvaret for utviklingen av rammebetingelser for telekomindustrien.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.