BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lindows endelig i butikkhyllene

Nå kan du endelig kjøpe Lindows, en brukervennlig Linux-versjon, men kompatibiliteten med Windows er tonet ned og prislappen er hevet.

17. des. 2002 - 14:37

Lindows er et operativsystem som gjennom navnet indikerer å være en blanding av Linux og Windows. Da selskapet startet opp lovet man en Linux-versjon som kunne kjøre alle Windows-programmer. Dette skulle gi det beste av to verdener, var credoet. Men siden har det skjedd mye.

Les også:

Lindows har vært i salg en stund, men da bare som ferdig-innstallerte operativsystem på PC. I går åpnet Lindows for vanlig løssalg i amerikanske nettbutikker. Du kan også laste det ned fra Internett - mot en betaling på 119 dollar.


Med på kjøpet får du ett års medlemskap som lar deg laste ned og installere en rekke Lindows-programmer. Denne ordningen har vært kritisert av mange som mener Lindows-selskapet tar på seg æren for å ha laget mye de ikke har gjort. Blant dem er det norske Linux-konsulentenselskapet Linpro som digi.no lot teste en tidlig versjon av Lindows i april.

- Lindows er egentlig Linux-distribusjonen Debian med grensesnittet KDE. Lindows har bare laget et mer automatisk system for å starte Windows-programmer, poengterte Tore Anderson i Linpro overfor digi.no.

En stikkprøve med med Winzip og Opera avdekket at Winzip installererte seg selv feilfritt mens Windows-versjonen av Opera ikke fungerte i det hele tatt.

- Lindows forsøker å få brukeren til å tro at de har laget et helt nytt operativsystem og en lang rekke programmer selv. I virkeligheten har de bare gjort noen mindre tilpasninger av Linux og programmene som vanligvis distribueres gratis med operativsystemet. Lindows fremstiller blant annet programmene i kontorprogramvaresamlingen K-office som sine egne, mente Anderson.

Lindows har for eksempel døpt om tekstbehandleren K-Word og regnearket K-Spread til Wordpublisher og Spreadsheet Pro.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.