KARRIERE

Linpro-gründeren sier opp

- Hadde aldri tenkt meg gullklokke, sier Dag Asheim til digi.no.

IT-gründer Dag Asheim slutter med et smil. - Vi er glade for at Dag nå får nyte fruktene av det han har sådd, og arbeidet han har nedlagt for selskapet, sier adm.dir Margrethe Gleditsch i Redpill Linpro.
IT-gründer Dag Asheim slutter med et smil. - Vi er glade for at Dag nå får nyte fruktene av det han har sådd, og arbeidet han har nedlagt for selskapet, sier adm.dir Margrethe Gleditsch i Redpill Linpro. Bilde: Per Ervland
10. feb. 2011 - 15:28

OSLO PLAZA (digi.no): Det er ikke hver dag suksessrike IT-gründere inviterer oss til lunsj. Langt sjeldnere for å fortelle at de sier opp i bedriften de startet.

- Jeg vet ikke om det er midtlivskrisen eller hva det er, men jeg hadde et ønske om forandring, sier Dag Asheim (43).

    Les også:

Pioner: For godt over femten år siden startet han Linpro, helt alene med en 486-prosessor, 16 megabyte ram og Linux under panseret. Få visste den gangen at det skulle bli mulig å tjene gode penger på fri programvare.

Ingen i Norge har tjent mer på modellen enn nettopp Asheim. Han ble mangemillionær da svenske Redpill kjøpte livsverket i 2008. Siden ble han værende som konsulent og Perl-utvikler. Nå er tiden kommet for å tre tilbake. Han beholder styrevervene sine.

- Jeg har ikke mistet troen på selskapet. Vi har jo også slått oss sammen med en veldig hyggelig partner. Det er mer personlige årsaker til at jeg gir meg.

Det begynte med ønske om et sabbatsår. Men når tanken først hadde slått rot skjønte han at han hadde lyst til å gjøre noe annet.

- Man dagdrømmer litt. Det kan jeg ha gjort lenge. Jeg hadde vel aldri tenkt meg gullklokke, sier Asheim og avslører at han sa opp i november.

Siste arbeidsdag blir i slutten av februar, altså om bare to uker. De ansatte får beskjeden i dag.

- Det blir både vemodig og litt spesielt, innrømmer Asheim, som nå får mer tid til kona og sine tre døtre.

Hva han ellers skal bruke tiden på vet han foreløpig ikke. Kanskje blir det litt reising, sier Asheim, men tenker i neste stund at det kan bli vanskelig med barn i skolealder.

Har aldri gått bedre

Redpill Linpro gikk på en resultatsmell i kjølvannet av finanskrisen. I 2009 tapte selskapet 12,5 millioner kroner og måtte ty til kostnadskutt og nedbemanninger. Akkurat det har Asheim opplevd tidligere, og han har aldri lagt skjul på hvor vondt det var å måtte si opp ansatte.

 <i>Bilde: Per Ervland</i>
Bilde: Per Ervland

Gründeren forlater en virksomhet som aldri har gått bedre. Sånn sett kommer oppsigelsen på et gunstig tidspunkt.

- Det hadde ikke vært morsomt å gå fra skipet hvis det ikke gikk bra, innrømmer han.

Underskuddet er snudd til rekordomsetning og deres beste resultat noensinne. Administrerende direktør Margrethe Gleditsch skyter inn at de styrer mot et 2010-regnskap på rundt 7-8 millioner kroner i pluss.

- Det vil nok ikke slå ned som en bombe på kontoret at han slutter når vi forteller det til de ansatte på informasjonsmøte i ettermiddag, sier hun.

- Tror ikke dette er slutten

Og som styremedlem blir han jo heller ikke borte. Snarere vil Asheim, som de siste årene har jobbet mest som innleid konsulent hos Telenor, nå bli oftere å se på kontoret enn tidligere.

- Hva jeg ellers planlegger å gjøre fremover? Det vet jeg ikke helt, men i utgangspunktet skal jeg vedlikeholde mine tekniske kunnskaper. Jeg tror ikke dette er slutten, sier han.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.