Linus Torvalds bak Rimi-PC

Med hjelp fra Linux-far Linus Torvalds og Transmeta skal America Online og Gateway lansere en ny type billig-PC senere i dag i USA.

Med hjelp fra Linux-far Linus Torvalds og Transmeta skal America Online og Gateway lansere en ny type billig-PC senere i dag i USA.

Senere i dag skal America Online (USAs største Internett-leverandør og eier av Netscape) og den store PC-produsenten Gateway lansere en ny type billige Internett-PCer, skriver flere amerikanske medier. Lanseringene er et slag i ansiktet for Intel og Microsoft, for boksene er bygget med prosessor fra Transmeta og Linux.

Lanseringer av denne typen har vært spådd en stund, men AOL og Gateway er de første som er klar med maskiner som ikke bare skal brukes til ren Internett-surfing på TV. De nye maskinene utfordrer PC-en fordi de kan brukes til vanlig databehandling.
Les mer om Transmeta:
Crusoe skal revolusjonere bærbare datamaskinerCompaq og Sony investerer hos Linus Torvalds

De nye maskinene er nok en dobbel personlig seier for Linus Torvalds. Etter å ha blitt kjent som mannen bak gratisoperativsystemet Linux, sa han ja til å jobbe i det den gang superhemmelige selskapet Transmeta.


Transmeta har laget en ny og enklere prosessor de hevder gir samme ytelse som Intels brikker, men til en lavere pris og med et lavere strømforbruk. Sammen med Crusoe-brikken leverer Transmeta en spesialtilpasset versjon av Linux til AOL og Gateway. Linus Torvalds skal ha ledet arbeidet med å få Linx til å fungere uten harddisk, forteller Transmeta til amerikanske medier.

Akkurat hvordan maskinene vil se ut er ikke kjent, men de skal bli på størrelse med bærbare maskiner og får kanskje en trådløs forbindelse slik at de kan bæres rundt i bedrifter eller hus. Verken AOL eller Gateway vil gi nøyaktige lanseringsdatoer, men sier "i løpet av fjerde kvartal".

Prislappen er også ukjent, men uten en Windows-lisens til rundt 1000 kroner er det lettere å komme under den magiske grensen på 5000 kroner.

Gateway og AOL kaster seg inn i et marked med mange konkurrenter, deriblant norske Screen Media og PCTVnet.

Les om de norske utfordrerne:
Transmeta vil samarbeide med Screen Media
Norske PCTVnet tror på CeBIT-gjennombrudd
Det vil trolig snart lanseres flere nye Transmeta-maskiner, utformet mer som tradisjonelle bærebare PC-er. For bak Transmeta står en rekke store, tunge eiere - både Compaq, Samsung, Sony, Gateway og flere taiwanske PC-produsenter eier andeler i selskapet.


Ryktene sier at Compaq og kanskje IBM skal vise bærebare Transmeta-maskiner på PC Expo-utstillingen i New York i juni.

Til toppen