Linus Torvalds forbereder Intel-knuser

Det ekstremt hemmelighetsfulle selskapet Transmeta har kommet langt med en prosessor som kan alle operativsystem og programmer. En av de ansatte heter Linus Torvalds.

Det amerikanske selskapet Transmeta hadde kanskje fått lov å arbeide videre i all hemmelighet med sine alternative teknikker for prosessordesign dersom ikke selskapet hadde ansatt en superkjendis. Etter at Linux ble en komet i IT-bransjen, har mange spurt seg "hvor jobber oppfinneren?", hvorpå neste spørsmål fort blir "hva driver Transmeta med?"Hittil har det bare vært kjent at Transmeta arbeider med en ny type prosessordesign, med et patent som selskapet søkte i 1996 avdekker noe mer. Ifølge den amerikanske patentet 5,958,061, arbeider selskapet med en prosessor som skal kunne kjøre alle operativsystemer og programvarer, uansett hvilken prosessor de opprinnelig er skrevet for. Dette skriver den engelske nyhetstjenesten The Register. Mer om ...

I dag må vanlig programvare skrives for et operativsystem og ofte mot en type prosessor. Suns Java løser opp denne tvangstrøyen og lar deg kjøre programvaren på de fleste operativsystemer, mens Linux-programmer kan kjøres på de typer prosessorer som har fått egne versjoner av Linux.

Transmeta angriper altså plattform-tvangstrøyen de fleste brukere er låst, men på en annen måte. Transmeta skal lage programvaretolkere som oversetter koden forskjellige typer programvare serverer til en ny type standard instruksjoner, som deres prosessor skal tygge.

Denne ideen er ikke ny og gir med Java en lavere fart fordi programtolkerene spiser ytelse. Hemmeligheten ligger trolig i at tolkeren oversetter alle kommandoene den får til et langt mindre kommandosett. Dermed kan Transmeta lage en mindre prosessor som er optimalisert for dette lille kommandosett.

Intels prosessorer har til sammenligning et relativt omfattende kommandosett, noe som øker antall transistorer, størrelsen på brikken og dermed prisen. Tidligere har det gått rykter om at Transmeta bruker en teknikk som kalles Very Long Instruction Word, noe Intel bruker i den kommende Merced-brikken.

Hvordan Transmeta-prosessoren fungerer er ikke kjent, men selskapet hevder i patentsøknaden fra 1996 at deres brikke er vesentlig raskere enn Intels toppmodell den gangen, Pentium Pro, men med bare en fjerdedel av transistorene. Patentet gir også inntrykk av svært høye klokkehastigheter på selskapets prosessor.

I sitt patent hevder Transmeta dessuten at programvareoversetteren øker, ikke senker farten gjennom forskjellige ikke nærmere spesifisert teknikker.

Når, hvordan og til hvilken pris Transmeta-teknikken kommer i salg er ukjent. Likeså er Linus Torvalds sin rolle i selskapet og hva slags oppgaver han konkret arbeider med.
;