BEDRIFTSTEKNOLOGI

Linux 2.6.0 er klar

Linus Torvalds annonserte i natt, i et innlegg i e-postlisten for Linux-kjernen, at versjon 2.6.0 av Linux-kjernen endelig er ferdig.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. des. 2003 - 08:32

Etter at Andrew Morton, Linus Torvalds høyre hånd, i slutten av november uttalte at Linux 2.6.0 skulle bli ferdig i desember, er det ikke overraskende at denne utgaven av Linux-kjernen endelig er ferdig.

Torvald, Linux-sjefen selv, annonserte nyheten i et innlegg i e-postlisten for Linux-kjernen i natt, norsk tid.

    Les også:

Torvalds skriver at det til tross for at han ikke har tatt imot større endringer til kjerner bortsett fra noen som har rettet helt opplagte feil, så er det blitt gjort en hel del feilretting også fra siden -test11-utgaven. Først og fremst gjaldt det en feil i 16- og 32-veis systemer under spesielle betingelser.

Et innlegg fra Andrew Morton i det samme forumet beskriver den forventede tilstanden til Linux-kjernen akkurat nå. Det antas at den vil være rimelig stabil når den benyttes på servere, men på vanlige PC-er, som har langt mer variert maskinvare, kan det fortsatt oppstå problemer. Det er derfor grunn til å tro at det ennå vil skal noen oppdateringer til før versjon 2.6.x av Linux-kjernen blir vanlig i de ulike Linux-distribusjonene. I Red Hat Enterprise Linux vil den først komme i 2005, SuSE snakker om sommeren 2004, mens den trolig vil komme allerede i april i Fedora.

Versjon 2.6.0 er den første store oppdateringen til Linux-kjernen siden versjon 2.4.0 kom for nærmere tre år siden. Blant de viktigste endringene er nettopp muligheten til å kjøre på systemer med langt flere prosessorer enn tidligere, det vil si langt kraftigere maskinvare. Men også funksjonalitet rundt lagring og lesing av data på harddisker og andre enheter skal være langt mer stabil.

Grensen for antall lagringssystem som kan benyttes samtidig er fjernet, det samme er grensen for størrelsen på filsystemene - som tidligere var på 2 terabytes.

Derimot er minnehåndteringen blitt svekket, i hvert fall midlertidig. Kurt Garloff, SuSEs laboratoriesjef, sier til News.com at minnekommunikasjoner er blitt mindre effektiv, noe som setter en praktisk grense på 24 GB med minne mot de 32 GB med minne som 2.4 kunne håndtere. Samtidig krever kjernen noe mer minne for å kunne kjøre.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.