Linux-basert surfemaskin fra Nokia

Nokia avduket i går det selskapet kaller en Internet Tablet, en bærbar surfemaskin basert på Linux.

Nokia avduket i går det selskapet kaller en Internet Tablet, en bærbar surfemaskin basert på Linux.

Nokia 770 Internet Tablet er ifølge Nokia det første produktet i en helt ny produktkategori, selv om enheten i funksjonalitet kan minne om Screenpad og Linux Pad fra norske Screen Media. Nokias modell er dog en del mindre i størrelse, omtrent som en litt stor PDA. Skjermen har en oppløsning på 800 x 480 piksler som kan vise 65,536 forskjellige farger, er trykkfølsom og har zoom-funksjonalitet.

Enheten inkluderer blant annet Internet Radio, RSS nyhetsleser, bildefremviser og mediespiller til avspilling av ulike typer medieinnhold. Norske Opera skal levere nettleseren. Den forventes å være tilgjengelig i butikk i løpet av tredje kvartal 2005, i utvalgte markeder i Europa og Amerika.

Maskinen kan kobles til Internett ved hjelp av WLAN eller Bluetooth via en mobiltelefon.

Terminalen er Linux-basert og bygger på Nokia Internet Tablet 2005 software edition, som inkluderer Linux- og åpen kildekode-teknologier. Ved oppdateringer og utvikling av nye terminaler vil Maemos utviklingsplattform tilrettelegge verktøy og samarbeidsmuligheter for åpen kildekode-utviklere.

- Linux er et logisk valg til Nokia 770 Internet Tablet fordi Linux og åpen kildekode som utviklingsplattform gir raske og effektive løsninger for produkter i den nye produktkategorien, sier Erich Hugo, Nokias markedssjef for blant annet mobiltelefoner i Skandinavia, i en pressemelding.

- Dette er første steg for å skape et produkt med åpen kildekode for bredbånd- og Internett-tjenester. Vi vil løpende lansere oppdateringer av programvaren. Den neste versjonen av programvaren vil presenteres i første halvdel av 2006, og denne vil støtte funksjoner som IP-telefoni og lynmeldinger, fortsetter Hugo.

Enheten skal kunne brukes til surfing i omtrent tre timer på ett batteri. Standbytiden er oppgitt til sju dager, men det er uklart hva maskinen egentlig skal vente på, siden den ikke har mobiltelefonfunksjonalitet som gjør det nødvendig at den er skrudd på hele tiden.

770 Internet Tablet veier 230 gram og måler 141 x 79 x 19 mm. Den er utstyrt med 64 MB DDR-minne, 128 MB flashminne, hvorav drøyt 64 MB er tilgjengelig for brukeren. I tillegg støttes minnekort av typen RS-MMC. Et slikt kort på 64 MB følger med. Enheten kan kobles til en PC via USB.

Multimedieprogramvaren i enheten kan spille av lydformatene MP3, Real Audio, MPEG4, AAC, WAV, AMR og MP2, videoformatene MPEG1, MPEG4, Real Video, H.263, AVI og 3GP, samt bildeformatene JPEG, GIF, BMP, TIFF, PNG, Animated GIF, SVG-tiny og ICO.

Det er ikke oppgitt hva enheten vil koste.

Til toppen