Linux blir bra, men det tar tid

Linux skalerer oppover og vil kunne håndtere alle typer oppgaver, men det vil ta tid, spår Gartner.

Linux skalerer oppover og vil kunne håndtere alle typer oppgaver, men det vil ta tid, spår Gartner.

Linux brukes i dag primært til Internett-oppgaver. Mangel på skalerbarthet og Linux-versjoner av alle programmer eksluderer Linux fra oppgaver Linux, stormaskiner og til dels wintel-servere håndterer i dag.

I en serie analyser på slutten av året ser nå Gartner fremover og spår utviklingen innen en rekke felter, blant annet åpen kildekode og Linux.

Gartner spår Linux er lys fremtid, men det vil ta litt tid. Analyseselskapet påpeker at det ikke først og fremst er pris som driver utviklingen. Det viktigste er at kundene ønsker å redusere sin avhengigheten til enkelt-leverandører.

Gartner påpeker at åpen kildekode-programvare og Linux er på full fart inn i de sentrale applikasjonene i store bedrifter. Kunnskapssystemer, samarbeid, applikasjonsservere, meldingssystemer er noen av eksemplene Gartner nevner.

Men det er mye som skal gjøres. Linux vil matche Unix på funksjonalitet og ytelse i 2009, spår Gartner. Utviklingen går bra, men Linux må få på plass er administrasjonsprogramvare. I dag rettes Linux mot mellomstore servere, men Linux må skalere opp til rackmonterte SMP-servere. Dette vil lokke programvarehusene til å porte sine applikasjoner til Linux.

Linux-servere vil ha nok ytelse til transaksjonssystemer allerede i 2006, spår Gartner.

Disse forbedringene gjør at 75 prosent av alle utviklings- og systemintegrasjonsprosjekter i Nord-Amerika og Vest-Europa vil inneha åpne-kildekode-komponenter.

Og på internett-systemer vil Linux ta over. Innen 2006 vil 70 percent av alle epost-servere bruke Linux. Dette er i såfall dårlige nyheter for Microsoft og deres Exchange.

Men Linux vil ikke ende opp på PCene - bare 20 prosent av selskapene vil i 2008 ha byttet over til Linux på alle sine PCer. Gartner åpner dermed dog for at mange selskaper vil kjøre Linux på en del PCer.

Til toppen