Linux blir Corels Windows-alternativ

Det kanadiske programvarehuset vil utvide sitt engasjement for å gjøre Linux til et levedyktig alternativ til Windows. Blant tiltakene er en egen "Linux Computer" og mer brukerprogramvare.

Det kanadiske programvarehuset vil utvide sitt engasjement for å gjøre Linux til et levedyktig alternativ til Windows. Blant tiltakene er en egen "Linux Computer" og mer brukerprogramvare.

Ifølge toppsjef Michael Cowpland i Corel, har antall Linux-brukere blitt doblet hvert år siden 1994, fra en halv million til sju millioner i dag. Han tolker dette som et tegn på at Linux er et levedyktig alternativ til Windows for mange brukere.

Linux er en frittdistribuert 32 biters utgave av Unix. Den har vist seg å være svært stabil og støtter både flerbrukermiljøer og fleroppgavekjøring. Det kan lastes ned fra Nettet, eller fås på CD-ROM gjennom selskapene Red Hat og Caldera. Begge selskapene gir uttrykk for at de støtter Corels siste initiativ.

Corel har videreført tradisjonen fra WordPerfect med å levere applikasjoner til et stort antall operativsystemer. I dag er WordPerfect 7 tilgjengelig for Linux. Cowpland har forpliktet seg til å gjøre WordPerfect 8 tilgjengelig på Linux i både personlig og tjenerutgave i løpet av sommeren. Prisen skal starte på 99 dollar. På sikt skal Corels Linux-tilbud utvides til en fullverdig familie av standard kontorapplikasjoner.

Corel har nylig kunngjort et nytt produkt i sin NetWinder-familie av NC-er eller nettcomputere: en komplett Linux-drevet arbeidsstasjon kalt Linux Computer (LC). Corel har selv transportert Linux til StrongArm-prosessoren som driver NetWinder-maskinene. Kildekoden til denne porten og til Java-implementeringen, er offentliggjort i samsvar med prinsippene som gjelder for den åpne utviklingsmodellen knyttet til Linux.

Foreløpige beskrivelser tyder på at Linux Computer blir en fullverdig arbeidsstasjon priset til mellom 800 og 1200 dollar uten skjerm. Standard disk er 3 GB, standard minne er 32 MB, og lyd og video er standard, sammen med to Ethernet-utganger. StrongArm er en 32 biters Risc-prosessor i 233 MHz. Maskinen leveres med Red Hat Linux 2.0.33 og med Apache HTTP 1.26 for dem som ønsker å bruke den som tjener. Ytelsen er anslått til 250 MIPS.

NetWinder LC vil leveres med X-Windows og en rekke såkalte GNU-applikasjoner, blant dem bildehåndtereren GIMP. (GNU står for GNU is Not Unix, et prosjekt som Massachusetts Institute of Technology startet i 1983 for å lage ikke-proprietær programvare, og som spilte en stor rolle i utviklingen av Linux. GIMP står for GNU Image Manipulation Program. Alle GNU-programmer, også Linux, er gjenstand for en åpen lisensiering kalt GPL eller General Public License som sier at utviklere kan ta seg betalt for utvidelser, mot at kildekoden gjøres offentlig tilgjengelig.)

Til toppen