BEDRIFTSTEKNOLOGI

Linux bryter ut av Internett-bransjen

Hittil har Linux stort sett vært brukt til Internett-tjenere, men nå stoler stadig flere norske bedrifter på Linux, forteller Trondheim-selskapet Trustix.

18. jan. 2002 - 06:32

Trondheim-selskapet Trustix er det ledende Linux-programvare-selskapet i Norge og med sin egen, sikkerhetstilpassede Linux-versjon, følger selskapet det norske og internasjonale Linux-markedet. Nå har selskapet gjennomført en undersøkelse blant sine kunder for å sjekke hva de bruker Trustix-Linux og selskapets betal-produkter til.

Undersøkelsen er egentlig til intern bruk og Trustix-sjef Håvard Wollan vil ikke dele så mye. Han vil ikke si hvem kundene er, men forteller følgende:

Trustix Linux er brukt i over 100 land og har over 100.000 brukere, de fleste av dem bedrifter. Trustix mener at forskjellige estimater viser at Linux er operativsystemet på en av fire servere i verden.

Tidligere har Linux stort sett vært brukt til å drive Internett-servere (DNS, epost, websider og FTP). Men dette har nå endret seg, takket være at stadig flere leverandører lager versjoner for Linux.

- Vi estimerer at rundt 15 prosent av Linux-serveren brukes til oppgaver annet en Internett. Vår undersøkelse viser at Trustix Linux driver mye databaser (IBM, Orcale og Sybase), applikasjonsservere som IBM Websphere, store SAP-systemer, økonomisystemer som Hansa og Lotus Dominio/Notes. Dette er ikke noen eksplosjon, men en bra vekst. Det morsomme er at det særlig er offentlig sektor som tar i bruk Linux til nye oppgaver. Dette er hyggelig for alle som betaler skatt, mener Wollan.

Wollan har to forklaringer. Den ene er at han mener Linux er mer stabilt enn Windows. Den andre er prisen.

- Våre kunder sier at de har spart 30-50 prosent av sitt server-driftsbudsjett på å bytte fra Microsoft til Linux, sier Wollan.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.