BEDRIFTSTEKNOLOGI

Linux-distribusjonen Fedora haster videre

Med versjon 22 har pakkesystemet Yum blitt pensjonert.

Fedora tilbys i tre ulike hovedutgaver.
Fedora tilbys i tre ulike hovedutgaver. Bilde: Fedora og digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. mai 2015 - 14:11

Det Red Hat-drevne Fedora-prosjektet kunngjorde i går at Fedora 22 nå er tilgjengelig. Mengden av nyheter er begrenset, for det er bare et halvt år siden den langt viktigere Fedora 21-utgaven kom ut. Men Fedora 22 bygger videre på det Fedora 21 introduserte.

Yum pensjoneres

Den endringen som kanskje vil være mest merkbar for alle, er at det tradisjonelle pakkeadministrasjonsverktøyet Yum har blitt pensjonert. I stedet har DNF (Dandified Yum) blitt standard pakkeverktøy i operativsystemet.

DNF er basert på Yum, men har siden januar 2012 blitt utviklet som et separat prosjekt. Fra et brukerståsted er den største forskjellen at verktøyet har et nytt navn, men det loves også at DNF er raskere og mindre ressurskrevende. Dessuten, og i motsetning til Yum, fungerer DNF sammen med både Python 2 og Python 3.

I likhet med forrige utgave, tilbys Fedora 22 i tre forskjellige versjoner – Cloud, Server og Workstation.

Les også: CentOS blir en del av Red Hat 

Cloud

Cloud-utgaven er i utgangspunktet temmelig minimalistisk og ment for rask utrulling i private og offentlige nettskyer, men tilbys også i en Atomic Host-utgave. Denne er beregnet for å være vert for konteiner-baserte applikasjoner.

En spesiell egenskap ved denne er rpm-ostree-systemet, som gjør RPM-baserte systemoppdateringene atomiske. Dette innebærer at enten vil hele settet med oppdateringer bli installert, eller så blir ingen av dem installert.

Dessuten tar Fedora Atomic automatisk vare på forrige versjon av operativsystemet, slik at dette raskt kan rulles tilbake dersom oppdateringer ikke fungerer som ventet.

Med Fedora 22 Cloud innføres det en ny Atomic-kommando, som skal utgjøre et samstemt utgangspunkt for administrasjon av verter og konteinere. Det loves også forbedringer i rpm-ostree og nye versjoner av blant annet Cockpit, Docker og Kubernetes, samt støtte for Vagrant, en teknologi for raskt utrulling av programvareutviklingsmiljøer.

Les også: Linux-produsent konkurs 

Server

Med versjon 21 tok Fedora i bruk Rolekit, en daemon som bidrar til å administrere ulike serverroller, for eksempel filserver eller domenekontroller, istedenfor primært å være pakkeorientert. Fedora 22 Server inkluderer en ny Database Server Role basert på PostSQL.

Dessuten er XFS gjort til standard filsystem.

Dette skal blant annet bidra til raskere gjenopprettelse etter krasj og vedlikeholdsvinduer under normal bruk.

Alternativer: Tradisjonsrike Debian i ny versjon 

Workstation

Nyhetene for desktop-brukerne er få. Det dreier seg primært om noen justeringer av hvordan feilmeldinger vises for brukeren og GNOME-temaer som i mindre grad skal trekke oppmerksomheten vekk fra innholdet i vinduene.

En oppdatert utgave av Software-appen skal gjøre det enklere å finne nyttig, kildekode-basert programvare. Dessuten skal Files and Boxes-applikasjonen blant annet gi bedre oversikt over filer og mapper.

Som tidligere er Fedora en relativt eksperimentell Linux-distribusjon hvor Red Hat tester ut ny funksjonalitet, som eventuelt kommer til distribusjoner som Red Hat Enterprise Linux (RHEL) og CentOS på et senere tidspunkt.

Fedora 22 er tilgjengelig her.

Les også: Klar med Ubuntu i kompaktutgave 

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.