Linux-eksplosjon preger serversalget

Serversalget akselererte i tredje kvartal, ifølge IDC. Linux leder an i veksten.

Serversalget akselererte i tredje kvartal, ifølge IDC. Linux leder an i veksten.

I forkant av den offisielle pressemeldingen har IDC lekket sine tall for det globale serversalget i tredje kvartal til utvalgte amerikanske medier. Omsetningen vokser for sjette kvartal på rad. IBM og Dell tar markedsandeler fra Hewlett-Packard og Sun. Linux og Windows tar markedsandeler fra Unix.

IDC mener at omsetningsveksten gjenspeiler at næringslivet for alvor setter i gang nye IT-prosjekter, i stedet for bare å kjøpe inn med tanke på å opprette det aktuelle nivået. Det innebærer at IT-investeringene preges i større grad av strategisk tenking, og IDC mener det er grunn til å vente fortsatt vekst i kommende kvartaler.

Det samlede globale servermarkedet – alt fra bladservere til stormaskiner – vokste med 5,5 prosent sammenliknet med tredje kvartal i fjor, til 11,5 milliarder dollar.

De fem store globale leverandørene – IBM, HP, Sun, Dell og Fujitsu (med Fujitsu Siemens i Europa) – presterer svært ulik vekst.

IBM økte med 6,3 prosent til 3,4 milliarder dollar, og utvider sin markedsandel til 31,7 prosent.

HP økte med 3,3 prosent til 3,1 milliarder dollar, og markedsandelen er redusert til 27,0 prosent.

Sun sto omtrent stille med en økning på 0,1 prosent til 1,18 dollar, og fikk markedsandelen redusert til 10,3 prosent.

Dell opplevde den kraftigste veksten av alle, 14,1 prosent til 1,17 dollar, og ligger nesten jevnt med Sun, med en andel på 10,2 prosent.

Fujitsu (Fujitsu Siemens) økte med 4,4 prosent til 714 millioner dollar, og har en andel på 6,2 prosent.

Fordelt per operativsystem er det mest oppsiktsvekkende at Linux, med en vekst på 42 prosent, har kommet over en milliard dollar i kvartalsomsetning for første gang, med 1,06 milliarder dollar. De største leverandørene av Linux-servere er HP (287 millioner dollar), IBM (219 millioner dollar) og Dell (185 millioner dollar).

Salget av Unix-servere falt 2,3 prosent til 4,0 milliarder dollar, trass i en volumøkning på 8,3 prosent. Windows-servere økte med 13,3 prosent til 3,9 milliarder dollar.

I praksis er altså Windows- og Unix-markedene jevnstore, og begge er rundt fire ganger så store som Linux-markedet.

Omsetningen av x86-servere økte med 18,3 prosent til 5,4 milliarder dollar.

Bladservere er fortsatt et forholdsvis lite marked, med 287 millioner dollar i omsetning fordelt på 75.000 enheter. IDCs anslag for omsetningen av bladservere for hele 2004 er en milliard dollar.

Til toppen