Linux er blitt mye enklere å ta i bruk

Linux er blitt mye enklere å ta i bruk

Vi viser deg hvordan du lett kan prøve Linux fra Windows og installere nye programmer.

Alle prater om Linux og hvor lovende det er, men det er ikke så mange som faktisk har prøvd det eller begynt å bruke det.

Nå er tiden inne: Linux har de siste årene blitt mye enklere på minst tre fronter:

  • Problemene med at et Linux-program ikke fungerer på alle Linux-distribusjoner (versjoner) er blitt mye, mye bedre.
  • Det er blitt mye enklere å installere og avinstallere programvare
  • Mangelen på drivere til skrivere, grafikkort og annet er blitt mindre tydelig.

digi.no oppfordrer derfor nå alle våre lesere til å installere og prøve Linux.

Mange brukere og organisasjoner kritiserer Microsoft og Windows for høye priser, mange sikkerhetstrusler og andre utfordringer. Hvis vi mener alvor med behovet for konkurranse, må vi være villig til å investere noen timer i å prøve noen nytt, og å installere Linux og komme i gang tar bare en time eller to.

Denne oppskriften viser deg hvordan du kan ta i bruk Ubuntu-distribusjonen av Linux – kanskje det mest brukervennlige. Du kan gjøre dette på to måter: Enten å installere Ubuntu på en harrdisk eller partisjon der du ikke har Windows. Ubuntu legger da til et oppstartsvalg slik at når du starter maskinen får du valget mellom å starte Windows eller Ubuntu.

Men det aller enkleste for nybegynnere er å bruke Linux innen i fra Windows. For virtualiserings-programmet VMware Player kan du lure Ubuntu og starte Linux inne i fra Windows. Du trenger bare å laste ned to filer og installere, så kan du teste og lære deg litt Linux uten å ha flere harddisker eller lage partisjoner.

Finn og kjør VMware OG Ubuntu:

Skal du installere Ubuntu på vanlig måte, kan du laste ned en ISO-fil med Ubuntu 6.10 fra denne serveren på NTNU i Trondheim og brenne en CD.

Vil du kjøre Linux inne fra Windows, laster du først ned VMware Player her og så Ubuntu ferdig installert på en virtuell harddisk i VMware-format her. Beregn litt tid, for denne Ubuntu-installasjonen er på omtrent 775 MB.

Du installer VMware Player som et vanlig program. Pakk så ut den store Ubuntu-zip-filen i en mappe. Start VMware Player og åpne opp Ubuntu-filen, så starter Linux opp - inne i Windows uten noen mer installering.

Her kan du se en rask gjennomgang av Linux-miljøet som møter deg når du følger oppskriften over. Du kan også se hvordan du enkelt kan installere mer programvare.

Til toppen