Linux erstatter Windows i sveitsiske skoler

Fra høsten skal alle elev-PC-ene i Genèves grunn- og videregående skoler være Windows-frie.

Linux erstatter Windows i sveitsiske skoler

Fra høsten skal alle elev-PC-ene i Genèves grunn- og videregående skoler være Windows-frie.

Ifølge lokalavisa Tribune de Genève skal alle grunn- og videreskoler i denne sveitsiske delrepublikken avskaffe Windows på alle elev-PC-er, til sammen 9000 maskiner, fra og med skolestart i september i år.

Avgjørelsen er tatt etter forsøk, blant annet et der en videregående skole (Collège de Candolle) eksperimenterte med dualboot Windows/Ubuntu-PC-er for elevene.

Delrepublikkens undervisningsdepartement har også avgjort at elev-PC-ene utelukkende skal ha fri programvare installert. Som eksempler nevnes OpenOffice.org og grafikkprogrammet Gimp.

Motivet for å gå over til Linux og fri programvare er dels økonomisk. Delrepublikkens regjering har vedtatt en spareplan som anbefaler økt bruk av fri programvare i administrasjonen.

Undervisningsdepartementets IT-ansvarlige Manuel Grandjean sier til avisa at overgangen også gir en pedagogisk gevinst. Han har valgt ut programvaren på grunnlag av kvalitet, og mener de gir muligheter som man ikke ville hatt om man skulle holdt seg til kommersielle applikasjoner. Når skolen satser på fri programvare, er det for eksempel enkelt for elevene å bruke de samme programmene på sine hjemme-PC-er, og det oppstår aldri problemer med dokumentformater. Det bidrar ifølge Grandjean til sosial utjevning.

Grandjean nevner også et ideologisk argument: I likhet med den norske fornyingsminister Heidi Grande Røys, viser skolevesenet i Genève til åpen kildekode som et forbilde for fellesskap, samarbeid og demokrati.

    Les også:

Til toppen