BEDRIFTSTEKNOLOGI

Linux får støtte for Active Directory

Samarbeidsvilje fra Microsoft bidrar til ny versjon av friprog-verktøyet Samba.

22. jan. 2009 - 13:49

Åpen kildekodeløsningen Samba er kjent for å gi Linux- og Unix-baserte operativsystemer nettverksfunksjonalitet mot Windows-maskiner.

Sentralt står muligheter for fil- og skriverdeling, samt autentisering, blant annet gjennom Kerberos-standarden og LDAP-katalogtjenester som Microsoft benytter i Active Directory.

Arbeidet med den kommende versjon 4.0 av Samba er kommet så langt at bedriftsnettverk nå kan velge mellom Microsofts Active Directory server, og friprogløsningen til Samba.

Det hevder Samba-utvikleren Andrew Bartlett i et innlegg han holdt på utviklerkonferansen linux.conf.au mandag denne uken, ifølge TechWorld.

Bartlett opplyser i saken at Microsoft har åpnet seg opp, og at de nå har et godt samarbeid med Samba-utviklerne. Blant annet skal programvaregiganten ha forsynt dem med viktige opplysninger om hvordan AD fungerer, noe som har lettet arbeidet med å utvikle AD-funksjonalitet for andre plattformer enn Microsofts egne.

Samba versjon 4.0 er så langt kun tilgjengelig i en tidlig alfautgave, som ennå ikke er kompatibel med alle applikasjoner som kan tenkes å anvende katalogtjenesten, for eksempel Microsoft Exchange.

Bartlett mener imidlertid at koden nå er såpass solid at utviklerne vurderer en utgivelse, til tross for at det er enkelte hull i ellers planlagt funksjonalitet.

Den nye versjonen av Samba er bygget opp fra bunnen og mangler fortsatt noe av funksjonaliteten som allerede finnes i versjon 3.

De ulike versjonene kan lastes ned fra Samba-prosjekts offisielle nettside.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.