Linux for vindusgnomer

For de av oss som ikke er like godt bevandret i Linux-verdenen, men gjerne kunne tenkt oss å prøve operativsystemet om det bare hadde vært litt mer Windows-aktig: Værsågod - GNOME 1.4 er sluppet.

GNOME Foundation lanserer nå sitt nyeste skrivebordsmiljø, GNOME 1.4, en programpakke som gjør skal gjøre Linux-maskinen din vesentlig enklere å administrere.

Blant nyhetene i GNOME 1.4 er filbehandleren Nautilus, som erstatter den eldre filbehandleren GMC GNOME. Nautilus lar brukeren administrere filer, surfe på nettet og aksessere web-baserte tjenester gjennom et grensesnitt som brukeren selv kan tilpasse etter sine individuelle behov.
Det som ikke er med i GNOME 1.4 men som kommer i løpet av noen få måneder er epostklienten Evolution, som foreløpig er i beta. Evolution skal få mye av den samme funksjonaliteten som du finner i Microsoft Outlook, blant annet kalender og planlegger.Ifølge ZDNet har GNOME 1.4 også fått bedre støtte og samhandlingsegenskaper med sin nærmeste konkurrent, KDE. Selv om de konkurrerer, samarbeider de likevel på en rekke områder, en av grunntankene i Linux-verdenen. GNOME Foundation ble etablert i august i fjor med blant andre Sun, HP og IBM på laget, mens KDE svarte med å etablere KDE League i november.

Sun Microsystems Inc og Hewlett-Packard Company har et uttalt mål om å gjøre GNOME til det ledende grensesnittet på skrivebordet. Det ligger dermed i kortene at GNOME vil bli valgt som grensesnitt på en rekke Unix-varianter.


Sun opplyser blant annet at neste generasjon av GNOME - versjon 2.0 - vil bli standardgrensesnitt på Solaris.

Til toppen