Linux-forkjemper sprer DeCSS gjennom nyhetstjenester

Med få ressurser kan DVD-forkjemperene gjøre små bevegelser som vil legge hundrevis av timer fra filmselskapenes interesseorganisasjon i grus.

En leser av nyhetstjenesten Slashdot skriver at en person har lagt inn den komplette koden til DVD-dekrypteringen DeCSS. Denne dekrypteringsnøkkelen gir innehaveren muligheten til å lese innholdet på en DVD-plate, og dermed blant annet se eller kopiere filmen.

Den største gruppen av potensielle brukere av denne algoritmen er brukere av operativsystemet Linux. Dette er et gratis operativsystem, og mange av de store firmaene vil ikke lage programmer for systemet da betalingsviljen til brukerne ikke alltid er på topp. De er vant til at ildsjeler lager programvaren, og så legger den ut til allmenn bruk.

Da en gruppe hackere klarte å få tak i denne nøkkelen ble det et ramaskrik fra bransjeorganisasjonen for filmselskapene i USA som mente at denne måtte beskyttes. Etter dette har forskjellige grupper gjort alt fra å bruke nøkkelen som raske klipp under fjernsynsvisninger til å trykke den på t-skjorter. Det siste er da altså et forsøk på å legge den på nyhetsgruppene på Internett.

Ifølge Slashdot-leseren hadde denne koden blitt lagt inn på omtrent alle de store comp.*-gruppene, men da digitoday lette etter den kunne vi kun finne svar på den originale utsendelsen. Dette kan tyde på at nyhetssøkemotoren Deja.com som vi brukte, har valgt å fjerne det originale innlegget av redsel for at også de kan bli saksøkt for videreformidling av koden.

Forsøket på å true DVD-forkjemperene til taushet kan uansett se ut til å være meningsløst. Da vi søkte etter informasjon på en av de større søkemotorene fant vi kjapt denne algoritmen flere steder, inklusive en som visstnok ikke skulle være den originale DeCSS, og dermed ikke i faresonen - ennå.

Til toppen