Linux-framgang i detaljhandelen

Et samarbeidsprosjekt har ført til en kraftig økning i Linux’ globale andel av IT-systemer i detaljhandelen.

Et samarbeidsprosjekt har ført til en kraftig økning i Linux’ globale andel av IT-systemer i detaljhandelen.

Under paraplyen til Open Software Development Labs (OSDL) har store Linux-distributører som HP, IBM, Novell og Red Hat gått sammen om et opplegg for å fremme bruken av Linux-systemer I detaljhandelen.

Innsatsen skal ifølge OSDL bidratt til at gjennomsnittskostnaden for et salgspunktsystem skal ha falt fra over 4000 dollar i 2002 til under 1000 dollar i 2004. Opplysningen om dette prisfallet, og sammenhengen med Linux, stammer fra en undersøkelse gjennomført av IHL Consulting Group.

Flere titallstusener detaljister verden over skal være i ferd med å investere i Linux-baserte løsninger. Økningen fra 2003 til 2004 er 34 prosent, ifølge OSDL som har hentet inn opplysninger fra IT-leverandørene.

Seks større detaljister, hvorav den europeiske kjeden Globus og den spanske supermarkedkjeden Mercadona har samarbeidet nært med OSDL-prosjektet. De fire andre er amerikanske.

Globus har 90 forretninger og 20.000 ansatte. Selskapet hadde et egenutviklet Unix-drevet ERP-system, med en Unix-server i hver butikk, og byttet over til Novell Suse Linux, med to rimelige Intel-servere i hver butikk. Kostnadene er redusert, og under Linux går det 25 prosent raskere å stenge hver butikk.

Mercadona har 900 utsalgssteder og gjennomgår en overgangsperiode på fem år der Linux skal innføres både i hver enkelt butikk og hvert kasseapparat, og i alle sentrale bedriftssystemer. Det dreier seg til sammen om 1000 servere og 10.000 salgspunkter som alle skal kjøre Red Hat.

Ifølge OSDL berømmes Linux-systemene for pålitelighet, enkel administrasjon, fleksibilitet og lave kostnader.

    Les også:

Til toppen