ANALYSER

Linux ikke noe for små og mellomstore

Heller ikke på server-siden vil Linux presse ut Windows hos vanlige norske bedrifter, mener Gartner.

13. okt. 2005 - 08:15

En ny analyse fra Gartner er et slag i ansiktet til forkjempere av Linux. Det store analyseselskapet tror ikke Linux blir noen stor konkurrent til Microsoft på serversiden i overskuelig fremtid hos de små og mellomstore kundene.

"Microsoft vil forbli det dominante leverandøren av server-operativsystemet for mellomstore bedrifter ut 2010. Linux skaper for mange utfordringer for mellomstore bedrifter som ikke forstår fordelene og begrensningene ved dette operativsystemet", skriver Gartner.

De mellomstore bedriftene (100-499 ansatte) har også en overdrevet oppfatning av byttekostnadene.

Analysen er meget relevant for Norge fordi det finnes så få virkelig store bedrifter her.

Gartner påpeker at enkelte har tatt i bruk Linux, men at bruken ikke vokser hos de mellomstore. Og der Linux brukes, er det fremdeles til Internett-relaterte oppgaver som brannvegg eller webserver.

Analyseselskapet påpeker at de mellomstore tar feil - Linux er billigere og enklere å sette opp enn Windows-servere, men det er mangel på folk som kan Linux. Dette, sammen med manglende støtte fra enkelte leverandører og utstyr, kan gjøre det komplisert og dyrt å ta i bruk Linux, når man ser på totalkonstandene.

Særlig faktoren med mangel på folk og kunnskaper er viktig for de mellomstore, som har små IT-staber. Her er behovet for standardisering stort, og muligheten til å skape isolerte testapplikasjoner mindre.

En undersøkelse Gartner har gjort i USA, viser at de små IT-stabene i mellomstore bedriftene derfor er mest opptatt av at ting virker, ikke av kostnader, når de gjør sine basisvalg.

Det er de største bedriftene med større IT-staber som kan og vil ta i bruk Linux i stadig større grad frem mot 2010, mener Gartner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.