Linux krenker potensielt 283 patenter

En undersøkelse viser at Linux inneholder mye teknologi som kan bryte med eksisterende patenter.

En undersøkelse viser at Linux inneholder mye teknologi som kan bryte med eksisterende patenter.

Linux krenker potensielt 283 patenter, inkludert 27 som tilhører Microsoft. Dette kommer fram av en analyse gjort for Open Source Risk Management (OSRM), et forsikringsselskap som ifølge News.com selger forsinkringer som skal beskytte de som benytter eller selger Linux mot brudd på opphavsretten. Undersøkelsen har tatt utgangspunkt i versjon 2.4 og 2.6 av Linux-kjernen, og er utført av Public Patent Foundation, en organisasjon som representerer offentligheten i patentsystemet.

Av de 283 patentene, eies 60 av IBM, 20 av HP og 11 av Intel, alle aktive støttespillere til Linux.

OSRM har nære forbindelser til åpen kildemiljøet. Blant annet sitter Bruce Perens, en av åpen kildekodebevegelsens store kjendiser og talspersoner, i styret til selskapet.

Dan Ravicher, gründer og formann for Public Patent Foundation, sier til News.com at de 283 patentene kan potensielt danne grunnlag for søksmål, men at dette avhenger av at en domstol finner faktiske krenkelser eller om hvorvidt patentet blir kjent ugyldig. Han mener at antallet potensielle patentkrenkelser ikke er uvanlig høyt for en pakke sammenlignbar med Linux.

Det amerikanske patentkontoret er kjent for å godkjenne patenter over en lav sko, uten at grunnlaget for patentet er særlig godt sjekket. Dette fører først og fremst til at mye penger havner hos den amerikanske staten, samt hos advokatene på begge sider av de potensielle søksmålene som dukker opp.

Ifølge Ravicher blir omtrent halvparten av patentene som blir undersøkt av domstoler, kjent ugyldige.

OSRM har ingen planer om å publisere listen som inneholder patentene.

- Hvis noen virkelig vil vite om dette, kan de gjøre søket på egenhånd, sier Ravicher.

Til toppen