Linux-landing preger CeBIT

I det midtre området i hall 6 troner USAs store programvarestand. Sentralt i budskapet: "Linux har landet".

I det midtre området i hall 6 troner USAs store programvarestand. Sentralt i budskapet: "Linux har landet".

For to år siden måtte jeg tråle gjennom programvarehallene på jakt etter noe som hadde med Linux å gjøre. Til slutt fant jeg Calderas lille stand. Sannsynligvis var SuSE der også, bortgjemt et eller annet sted. I år er situasjonen en helt annen. På en av de virkelig store standene er et enormt areal viet Linux. Her samler 17 ulike Linux-selskaper seg. I suveren forakt for nasjonale skiller, er også flere tyske selskaper med. Linux-fellesskapet er globalt. Flere har konkurranser, utdelinger og andre former for kundeinteraktivitet gående, og trengselen er stor.

Linux-området er preget av at gult er blitt Linux-folkets farge. Tidligere har gult hovedsakelig vært assosiert med Lotus. Nå må den gule Lotus passe seg for den lik gule men kanskje enda kulere Linux.

Linux has landet, fra USAs stand i Hall 6 (stort) under CeBIT 2000.
Linux has landet under CeBIT. Foto: Eirik Rossen

Noen av deltakerne markedsfører løsninger for å få mer ut av eksisterende maskinvare. Et godt eksempel er Turbolinux, der dette sitatet fra professor Andrej Sali ved Rockefeller University står i sentrum: "Vi betalte 650.000 dollar for en 20 prosessors Origin 2000 maskin fra SGI for om lag to år siden... Vi betalte også om lag 30.000 dollar for en 16 noders klynge av Pentium II maskiner... Pentiumene med EnFuzion er omtrent 20 prosent raskere enn Origin 2000, og koster en tjuendedel."

EnFuzion er en klyngeløsning som Turbolinux tilbyr i versjon 6.0. I brosjyren heter det at systemet gjør nettverket ditt til en superdatamaskin, og bruker ledig prosessorkraft på alle slags maskiner. Klynger kan telle et vilkårlig antall noder. De kan bestå av svært ulike plattformer, blant annet Linux, Solaris, Windows NT, HP-UX, AIX, Irix og Tru64.Applikasjonene regner opp til 100 ganger fortere enn du er vant med, og du behøver ikke endre dem på noen måte.

Turbolinux tilbyr også et annet klyngesystem for Linux, TurboCluster Server, og en egen enbrukervariant med kraftigere ytelse enn standard Linux. Denne er nylig lokalisert til japansk og kinesisk slik at Asias Microsoft-skeptikere skal få et virkelig godt tilbud.

Folk fra API - bedre kjent som Alpha Processor Inc., deler ut en miniutgave av IDG-boka Linux for Dummies.

På vei forbi LinuxLand International - en spesialforretning i München - får jeg en brosjyre som forteller om noe av bredden i Linux-engasjementet. Utvalget omfatter ikke bare ulike distribusjoner av Linux, men også applikasjoner, tilleggsutstyr som grafikkort med Linux-drivere, flere spill og en rekke verktøy. Det selges plysjpingviner fra 15 til 100 cm, tastaturer der "Windows-tastene" er byttet ut med pingvintaster, og løse pingvintaster for de som vil mekke sitt tastatur på egen hånd. På nest siste side reklameres det for luksushotellet www.linuxhotel.de.

Linux-bølgen er ikke begrenset til superområdet i hall 6. På vei gjennom hall 5, nok en hall for programvare og tjenester, skinner det i gult fra standen til det heltyske programvarehuset Adata, spesialisert på forretningssystemer. Her er regnskap, lønn og personal, bransjesystemer og så videre nylig portet til operativsystemet i raskest vekst.

Les mer om CeBIT 2000:


Pingviner på CeBITs mest eksklusive PC
EduPAD kan revolusjonere skolebokdistribusjonen
MMC på 128 MB gir en rekke nye anvendelser
Tommelavtrykk erstatter PIN-kode i smartkortløsninger
Svenskene rekrutterer intenst på CeBIT
Xerox satser på kombiapparater
Kontorutskrifter koster over fem kroner per side
Lara Croft lanserte Voodoo4 og 5
Ericsson valgte Opera-nettleser til skjermtelefonen
Lanserer Sound Blaster Live!-støtte for Mac
SGI klar med avansert Linux-grafikk
Ericsson lager sin communicator
Verdens største dingsebegivenhet eser videre
Seagate hurtigleser Shakespeare på CeBIT
Samarbeid om profesjonell grafikkløsning for Linux
Kunnskapspakker for å gjøre e-kunder lojale
Fullverdig språkteknologi på 36 språk - også norsk
Heretter snakker robotene som mennesker
Trådløst på Internett i hjemmet
Talende e-post fra bærbar terminal
Trår vannet med ny mobil
Til toppen