Linux-markedet modnes og deles nå i to

Red Hat dominerer Linux-markedet, men nå deler kundene og leverandørene markedet i to, mener Gartner.

Red Hat dominerer Linux-markedet, men nå deler kundene og leverandørene markedet i to, mener Gartner.

Linux spiser seg oppover i servermarkedet, men å komme videre krever økte ressurser, og dette gjør at to aktører nå drar fra hovedfeltet. Dette er hovedkonklusjonen Gartner-analytiker Andy Butler la frem i dag morges, på Gartners europeiske hovedsamling i Barcelona.

Linux brukes i dag for det meste til enklere oppgaver, men modnes raskt. Kunder som skal velge må se etter støtte fra maskinvareleverandørene og programvareselskapene. Blant annet støtte for administrasjonssystemer, lagring og mye annet favoriserer færre Linux-distribusjoner. Dette gjør at de bør fokusere på Red Hat og Novell Suse, mener Gartner.

- Linux-markedet deler seg nå i to distribusjoner - Red Hat og Novell Suse. Leverandørene kan ikke støtte alle og må velge de mest livskraftige. Distribusjoner som Debian, TurboLinux, Mandrake/Mandriva vil bli mindre populære på grunn av mangelen på tredjeparts støtte og på global brukerstøtte, sier Butler.

- Red Hat har et større utvalg av programvare, men Suse spiser nå opp dette forspranget. Suse har skapt usikkerhet rundt Red Hat, mener Butler.

- Inntil nylig var Red Hat totalt dominerende, men IT-bransjen ville ha et alternativ og fikk det når Novell kjøpte Suse, sier Butler.

- Sjekk ut både Red Hat og Suse når du skal velge, det er ikke nødvendigvis dumt å bruke begge versjoner for for eksempel å kunne bruke en gitt applikasjon. Det øker kompleksiteten, men det kan være verd det for å øke fleksibiliteten du har, hevder Butler.

Novells største utfordring er markedsandel i USA, der er Red Hat veldig dominerende. Novell trenger også å bli klarere på hvordan de skal utvikle Suse.

Red Hats største utfordring er prising - Red Hat er dyrt. Red Hat sliter dessuten med å skalere internasjonalt, særlig i Europa, mener Gartner.

Til toppen