BEDRIFTSTEKNOLOGI

Linux midt i blinken for norsk innovatør

Norske Screen Media satser ett hundre prosent på Linux. Årsaken er operativsystemets fleksibilitet og tilgangen til kildekoden. Selskapet har blant annet gjort seg bemerket som en viktig bidragsyter til vindusgrensesnittet Nano-X.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. mars 2000 - 13:57

Screen Media, et norsk selskap som er mest kjent for den kombinerte telefonen og Internett-enheten Freepad (kommer til høsten), baserer all programvareutvikling på operativsystemet Linux. Samtidig er selskapet blant de viktigste aktørene i utviklingen av Nano-X, et svært kompakt vindussystem som har mye felles med det mer kjente X Window System.

Les også:

Verken bruken av Linux eller tilknytningen til Nano-X-miljøet er tilfeldig. Screen Media drar nytte av begge disse tilknytningene i forbindelse med utviklingen av Freepad.

Sjefutvikler i Screen Media, Morten Rolland, forteller til digi.no at selskapet vurderte flere andre operativsystemer før det valgte Linux som plattform.

Det valget er Rolland glad for i dag.

- Linux har flere svakheter, men ingen vi trenger å bekymre oss om i vårt arbeid, sier han.

Tor Martin Uv og Morten Rolland i Screen Media med Freepad-prototyp. <i>Foto:  Harald Brombach</i>
Tor Martin Uv og Morten Rolland i Screen Media med Freepad-prototyp. Foto:  Harald Brombach

Både Rolland og produktdirektør Tor Martin Uv understreker betydningen av å ha tilgang til kildekoden til operativsystemet.

- Vi har skåret operativsystemet og driverne helt ned til kjernen for å gjøre det så lite som mulig. Samtidig er det veldig enkelt å lage drivere i Linux. Fra vi fikk den første prototypen av Freepad til driverne og programvaren fungerte, tok det mindre enn én måned før drivere og deler av programvaren var oppegående. Også sikkerheten i Linux er svært bra, sier Rolland.

Han ser for seg hvor ille det hadde vært hvis noen fant et sikkerhetshull som gjorde det mulig å bruke Freepad til å ringe gratis over ISDN når det etter hvert er blitt solgt tusenvis av enheter.

Men også Linux-miljøet på Internett berømmes.

- Vi har fått fantastisk mye drahjelp og har nesten bare positive erfaringer med å arbeide med åpne systemer, understreker Uv.

Screen Media er også svært aktive innen utviklingen av Nano-X. Uv forteller at en av fordelene med dette er at Screen Media kan lede utviklingen etter sine egne behov. Nano-X har som nevnt mye felles med X Window System, men er mye mer minimalistisk. Totalt tar koden omtrent 150 kilobytes, men systemet er likevel funksjonsrikt. Rolland forteller at systemet også har svært forutsigbar minnebruk, noe som er svært viktig i maskiner som Freepad som har svært begrenset minnekapasitet. Nano-X er også oppdatert på områder der X Window er blitt gammeldags. Dette gjelder blant annet håndteringen av fonter. I tillegg skal Nano-X være svært enkel å endre. Ifølge Rolland inneholder systemet kun omkring 50 protokollprimitiver.

Rolland forteller at Screen Medias utviklingsgruppe i dag består av et kjerneteam på fire mann. Men selskapet benytter seg mye av eksterne kunnskapskilder som leies inn. Selskapet ønsker etter hvert å ansette flere utviklere, men Rolland innrømmer at det er vanskelig å finne ledige folk. Han mener likevel at prosjektene Screen Media driver med er av den typen som vil kunne tiltrekke de aller dyktigste utviklerne.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.