Linux-miljøet avviser SCOs lisensplaner

Linux-tilhengere reagerer på SCO Groups planer om å innføre en lisens på Linux og mener det vil være et brudd med lisensen Linux allerede er utgitt under.

Linux-tilhengere reagerer på SCO Groups planer om å innføre en lisens på Linux og mener det vil være et brudd med lisensen Linux allerede er utgitt under.

Reaksjonene på SCO Groups planer om å kreve penger for kommersiell bruk av Linux har ikke latt vente på seg. Selskapet vil innføre en lisensordning fordi selskapet mener det er blitt brukt opphavsrettsbeskyttet kode i Linux-kjernen.

    Les også:

Linux-tilhengerne mener derimot at SCOs lisensordning kan være et brudd på Free Software Foundations GNU General Public License (GPL) som Linux er utgitt under. Det antas at SCOs betingelser vil begrense Linux-brukernes muligheter til å modifisere og videredistribuere kildekode, noe som er helt grunnleggende i GNU GPL.

Men ifølge Techworld.com sier SCO at dette ikke er tilfellet, at lisensen ikke vil stride med GNU GPL.

- Lisensplanen vil ikke bare være et brudd på GPL, men også komplett meningsløs, sier leder for hovedstyret i Free Software Foundation, Eben Moglen, til Techworld.com.

- Du trenger ikke en å ha en opphavsrettslisens fra noen for å bruke et program, sier han og sammenligner det med å ha en opphavsrettslisens for å lese en avis.

- Hvis det er plagiert materiale i New York Time, betyr det ikke at de som kjøper New York Times er ansvarlige.

Linux-distributøren Red Hat er ikke interessert i å ta del i SCOs kommende lisensordning.

- Vi har full tiltro til vår kode, så vi mener at denne lisensen ikke er nødvendig for noen, sier talskvinne for selskapet, Leigh Day, i en uttalelse.

- Det er bare en nok en taktikk i denne kampen de fører gjennom media, sier hun.

Heller ikke IBMs talskvinne, Trink Guarino, har videre tro på SCOs taktikk.

- SCO har ikke vist oss noe kode som IBM skal ha bidratt med til Linux som bryter med SCOs opphavsrett. SCO må åpent vise Linux-miljøet alle de opphavsrettsbeskyttede Unix-kodebitene som de mener finnes i Linux. SCO ser ut til å be kundene om å betale en lisens basert på anklager, ikke fakta, sier Guarino i en uttalelse.

Til toppen