Linux og Itanium 2 på supertoppen

En Linux-maskin fra SGI med over 10.000 Itanium 2-prosessorer er enda raskere enn IBM Blue Gene/L.

En Linux-maskin fra SGI med over 10.000 Itanium 2-prosessorer er enda raskere enn IBM Blue Gene/L.

Det tetter seg til innen supermaskiner, i forkant av supermaskinkonferansen SC2004 i Pittsburgh i USA 6. november. En ny Top500-liste vil offentliggjøres 8. november.

IBM lyktes i slutten av september å endelig gjenerobre supermaskintronen fra NECs Earth Simulator med en tidlig utgave av sin Blue Gene/L – tidlig i den forstand at den har en brøkdel av de Power5-prosessorene den vil ha når den er ferdig. Med 16.000 prosessorer oppnådde Blue Gene/L 36,01 teraflops i standardtesten, mot 35,86 for Earth Simulator. Med alle 130.000 prosessorer på plass, antas Blue Gene/L å nå 360 teraflops.

I forrige uke sa NEC at de tok sikte på å gjøre IBMs tetplassering kortvarig.

    Les også:

I går meldte SGI at de har kjørt standardtesten på en maskin de bygger for den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA, og oppnådd 42,7 teraflops.

Heller ikke denne maskinen – døpt Columbia – er helt ferdig. Den skal bestå av 20 maskiner med 512 Itanium 2-prosessorer hver – til sammen 10.240 prosessorer, altså langt færre enn Blue Gene/L – men bare 16 maskiner var med under testingen.

Ifølge ZDNet har en ikke offisiell måling av Columbia gitt 51,9 teraflops. Dette er ikke bekreftet.

Det skal fortsatt være en mulighet for at IBM registrerer en ny kjøring med Blue Gene/L i forkant av SC2004.

Columbia installeres ved NASAs Ames Research Center i Moffett Field i California. Den bruker en blanding av dagens Itanium 2-prosessorer med 6 MB høyhastighets cache, og en ennå ikke markedsført variant med 9 MB cache. De tjue 512-veis delmaskinene bindes sammen i et høyhastighets InfiniBand nettverk.

Avtalen mellom SGI og NASA ble skrevet under for fire måneder siden. NASA er spesielt stolt av å ha loset godkjennelsen gjennom det omfattende myndighetsbyråkratiet i Washington – inklusive fire komiteer i kongressen – på en knapp måned.

I prinsippet skal hver av de tjue 512-veis delmaskinene kjøre én instans av Linux, etter modell av tidligere supermaskiner fra SGI med MIPS-prosessorer og SGIs egen Unix-variant Irix. For å få opp farten har SGI koplet fire av delmaskinene sammen slik at 2048 prosessorer kan kjøres under én instans av Linux. SGI sier de vurderer flere slike sammenkoplinger av fire delmaskiner.

Sammenliknet med SGIs 512-veis MIPS- og Irix-baserte modeller, er ytelsen med Itanium 2 og Linux seks ganger så stor, rundt regnet tre teraflops. Det skulle gi en teoretisk ytelse på 60 teraflops når Columbia er helt ferdig.

Kabinettene til Itanium 2-maskinene har vært endret for å huse vanndrevne radiatorer som kjøler ned prosessorene. Hele Columbia-systemet dekker et areal tilsvarende tre basketballbaner. Strømforbruket er to megawatt.

Kompleksiteten til Columbia kan illustreres ved hva som skjedde da strømtilførselen sviktet i forrige uke. Det måtte tilkalles spesialister for å overvåke en «reboot» som tok hele to timer.

Systemet skal brukes til blant annet aerodynamiske simuleringer for romferger, og til å kjøre ny programvare som forskere mener kan gi nøyaktige femdagers varsler om orkaner.

Til toppen