Linux også i hovedkortet

Også åpen kildekodemiljøet jobber med systemer som kan erstatte det oppstartssystemet i datamaskiner.

Også åpen kildekodemiljøet jobber med systemer som kan erstatte det oppstartssystemet i datamaskiner.

digi.no har flere ganger skrevet om Intels Extensible Firmware Interface (EFI), et system som delvis skal kunne erstatte systemet for systemoppstart i de fleste av dagens PC-er, BIOS (Basic Input/Output System). Fordelene med EFI skal først og fremst være enklere vedlikehold og videreutvikling, samt en mulig forkortelse av oppstartstiden.

Intel samarbeider med Microsoft om å promotere EFI overfor systemleverandører og BIOS-produsenter. En del har uttrykt bekymring for at dette samarbeide vil føre til at EFI kun vil støtte operativsystemer fra Microsoft, eller i det minste gi Windows-operativsystemene fordeler som ikke er tilgjengelige for andre, for eksempel Linux. Om det er noe reelt grunnlag for denne frykten, virker tvilsomt. Det finnes allerede EFI-baserte systemer, blant annet Itanium-maskiner fra HP, som kjører en rekke andre operativsystemer enn Windows.

Uansett er ikke Intels og Microsofts EFI det eneste alternativet til en mer moderne oppstartsprosess. Også åpen kildemiljøene jobber med tilsvarende løsninger, som garantert ikke har noen begrensninger når det gjelder valg av operativsystem.

LinuxBIOS er et slikt alternativ. Dette er i praksis en Linux-kjerne med noen tillegg som gjør at maskinen kan starte opp Linux rett fra et ikke-flyktig minne (NVRAM). Tilleggene til kjernen tar seg av den initialiseringen av maskinvaren som kreves før operativsystemet kan lastes. Allerede i 2002 var det mulig å starte opp blant annet Windows 2000 fra en LinuxBIOS-basert maskin.

LinuxBIOS er først primært utviklet for å vedlikeholde store klynger, men prosjektet melder om interesse også fra helt andre typer brukere. Fordi oppstartstiden kan være så lav som tre sekunder, er LinuxBIOS blant annet interessant i konsumentelektronikk, i tillegg til i vanlige PC-er.

Mer informasjon om LinuxBIOS-prosjektet finner du på denne siden.

Til toppen