Linux på minnepinne hindrer eksamensjuks

Norsk Regnesentral har utviklet en friprog-løsning som skal gi full kontroll over datakyndige elever.

Linux på minnepinne hindrer eksamensjuks

Norsk Regnesentral har utviklet en friprog-løsning som skal gi full kontroll over datakyndige elever.

Videregående skoler er i ferd med å innføre digital eksamen, der elevene får bruke egne bærbare PC-er. Oppgavene skal elevene svare på maskinen og levere via internett.

En slik eksamensform åpner imidlertid et hav av muligheter for juks. Kreative og datakyndige elever kan fuske ved hjelp av ulovlige filer og programmer, pratekanaler, hemmelige trådløse soner eller ved å bruke mobiltelefonen som modem.

For å stoppe alle disse mulighetene har Norsk Regnesentral (NR) utviklet en løsning der elevenes PC-er bootes fra en minnepinne, som inneholder en versjon av Linux-distribusjonen Ubuntu.

- Vi har laget en løsning som er enkel å administrere, samtidig som elevens PC ikke forandres. Løsningen er basert på fri programvare og kan brukes på alle typer PC-er, sier prosjektleder og NR-sjefsforsker Wolfgang Leister til Finansavisen.

Den største utfordringen har ifølge Leister vært å lage et system som fungerer på alle typer PC-er.

Minnepinnen inneholder i tillegg til operativsystemet alle hjelpemidlene som elevene lovlig kan bruke, inkludert nødvendig programvare. Det gis kun tilgang til de internettressursene som elevene får lov til å bruke.

For å hindre juks, for eksempel ved omstart av maskinen, gir programvare jevnlig beskjed om at minnepinnen er på nett.

Leister forklarer at systemet er juksesikkert i den forstand at den utelukker kommunikasjon via andre kanaler enn de som bevisst er åpnet for å kunne levere oppgaven.

Han innrømmer at det finnes en teoretisk mulighet for å omgå systemet, men understreker at det med høy sannsynlighet vil kunne bli oppdaget på eksamen ved en overvåkingsfunksjon.

Løsningen er utviklet på oppdrag fra Møre og Romsdal fylkeskommune, og er delvis finansert med midler fra Fornyingsdepartementet. Systemet er ikke ferdig utviklet, men er for tiden under testing på videregående skoler i nevnte fylke.

    Les også:

Til toppen