Linux-prosjekt i varig testfase

Testtfasen fortsetter for Münchens store Linux-prosjekt. Borgermesteren er blant pilotene.

Testtfasen fortsetter for Münchens store Linux-prosjekt. Borgermesteren er blant pilotene.

I mai 2003 ble det kjent at bymyndighetene i München trolig ville gå inn for å erstatte Windows med Linux på til sammen 14 000 PC-er. I september 2004 ble det gitt grønt lys for prosjektet, og meningen var at den første avdelingen skulle bytte operativsystem på sine klienter i løpet av høsten 2005. Da ble det imidlertid meldt at hele første halvdel av 2006 ville gå med til pilottesting. Nå er det klart at pilotfasen vil vare enda lenger.

Ifølge en rapport på nettmagasinet Heise online, fokuserer pilotfasen per i dag på en programvaresuite på klienten. Det skal være 100 pilotbrukere, hvorav både borgermesteren og viseborgermesteren.

Ut fra rapporten å dømme, ser det ut til at det vesentlige for myndighetene det siste året ikke har vært å få brukere bort fra Windows, men over på applikasjoner i åpen kildekode og webløsninger som fungerer uavhengig av hva slags operativsystem det er på PC-en – og som straks bidrar til å redusere for eksempel byens utgifter til programvarelisenser.

Leder for LiMux-prosjektet, Peter Hofman, sier til Heise online at de fleste ansatte nå bruker en eller flere applikasjoner i åpen kildekode for daglige gjøremål som nettlesing og e-post. Flere offentlige tjenester, blant annet for å registrere bilskilter og endre oppføringer i folkeregisteret, er gjort tilgjengelige for de ansatte over web.

Et problem som har vist seg større enn ventet, har vært å konvertere eksisterende data til formater som kan leses av applikasjoner i åpen kildekode, eller tilbys gjennom plattformnøytrale løsninger.

Hoffman understreker at det er bare lagt opp til at 80 prosent av brukerne skal bort fra Windows, i en «myk» overgang som skal være til ut 2008. For de øvrige 20 prosent er det verken teknisk eller økonomisk hensiktsmessig å bytte operativsystem.

Prosjektet innebærer noen nye, skreddersydde brukertjenester, som ikke kan leveres over web. Et eksempel er en tjeneste for å lage brevark og skjemaer, døpt «Wollmux». Meningen er å integrere den mot kontorpakken OpenOffice.org. For å sikre at den også kan brukes i andre kontorpakker, utvikles den i Java.

    Les også:

Til toppen