KORTNYTT

Linux-selskapet MontaVista økte med 77 prosent

MontaVista leverer integrerbar Linux og Eclipse-baserte utviklingsverktøy.

10. feb. 2004 - 11:57

MontaVista Software ble etablert i 1999 for å lage Linux til integrering i annet enn allmenne datamaskiner som PC-er og servere. Selskapet offentliggjør ikke omsetningstall, men hevder å ha økt 2003-omsetningen til 77 prosent over nivået fra 2002. For et år siden fortalte selskapet at det hadde doblet omsetningen i 2002 i forhold til 2001.

MontaVista går ennå ikke med overskudd, men nytt av året er at likvidstrømmen er positiv.

Selskapet støttes finansielt av blant andre IBM, Intel, Sony, Panasonic og Toshiba. Dets integrerbare Linux er brukt i produkter fra Samsung, Alcatel, Nortel, Volvo, Toshiba, Mitsubishi, Toyota, Lucent og Motorola. Anvendelsene er innen avansert utstyr for data- og telekommunikasjon, innen bilelektronikk, forbrukerelektronikk, helsepleie, instrumentering med mer. Framgangen er Japan er spesielt stor, med en markedsandel anslått til over 60 prosent av analytikerne til Fuji-Keizal.

Blant de viktigste produktene er MontaVista Linux Consumer Electronics Edition, MontaVista Linux Carrier Grade Edition, og utviklingsmiljøet MontaVista DevRocket som bygger på Eclipse-teknologi.

Selskapet har en avdeling i Sverige, følg denne lenken: MontaVista Software AB.

I 2002 oppdaget MontaVista av hovedkonkurrenten Lineo videredistribuerte kode de hadde laget, under GNU-lisensen men under Lineos copyright. Dette er om lag samme type brudd på opphavsrett som det SCO Group beskylder IBM og Linux-distributører for i dag. MontaVista gikk til sak, og løste problemet med et forlik. Det interessante her, er at Lineo er en avlegger av Caldera, selskapet som siden skiftet navn til SCO Group, og at forliket tvang Lineo til å forsvare seg med argumenter tilsvarende dem IBM kommer til å bruke dersom det faktisk viser seg at det er SCO-kode i det IBM har gitt videre til Linux. Les hele historien i artikkelen Ray Noorda: Gammel ringrev trekker trådene hos SCO. Noorda kontrollerte Caldera da Lineo ble skilt ut.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.