Linux-støtte for ikke-uniform minneaksess

Linus Torvalds skal denne måneden ha godkjent et tillegg til Linux-kjernen som gjør operativsystemet mer egnet for bruk i flerprosessorsystemer.

Linus Torvalds skal denne måneden ha godkjent et tillegg til Linux-kjernen som gjør operativsystemet mer egnet for bruk i flerprosessorsystemer.

Det nye tillegget, som foreløpig kun er tilgjengelig i den siste testutgaven av Linux-kjernen, versjon 2.5, vil gi Linux bedre støtte for minne distribuert på en slik måte at responstiden for forskjellige deler av minnet vil være ulik. Dette er særlig aktuelt i store servere med mange prosessorer hvor minne er distribuert ut i flere minneområder. Da vil tiden det tar å motta dataene fra minnet avhenge av hvor lang avstand det er mellom prosessoren og minne som aksesseres. Teknologien kalles NUMA (Non-Uniform Memory Access).

Les ogsåMange Unix-versjoner har allerede støtte for NUMA, og Windows Server 2003 vil ifølge News.com støtte dette når produktet blir lansert i april i år.

Offisiell støtte for NUMA vil ikke Linux få før versjon 2.6 av kjerner blir klar, trolig senere i år.

Tillegget som nå er blitt inkludert i versjon 2.5, er levert av Martin Bligh, en Linux-utvikler som arbeider ved IBMs Linux Technology Center.

Nå er ikke NUMA og Linux noen helt ny kombinasjon. Både IBM, NEC Corporation og SGI har laget multiprosessorservere basert på Linux med distribuert minne. Men til nå har selskapene måttet lage sine egne tillegg til Linux-kjernen for å få operativsystemet til å støtte NUMA.

Til toppen