JUSS OG SAMFUNN

Linux-trollets sak kan endelig være over

En ny kjennelse gjør det umulig for SCO Group å føre sin opprinnelige sak mot IBM.

14. juni 2010 - 14:05

Linux-folk vil minnes hvordan SCO Group i januar 2003 la om sin forretningsmodell fra salg av Unix til patentangrep mot Linux. IBM ble saksøkt for en milliard dollar med påstand om ulovlig overføring av Unix-kode til Linux, og året etter ble Novell saksøkt for å påstå at de, og ikke SCO, eide Unix.

I årene som har gått har SCO lidd det ene nederlaget etter det andre i retten. De opprinnelige støttespillerne har skydd unna, og SCO sparket oppsjef Darl McBride, initiativtaker til Linux-hatet og søksmålene, i oktober i fjor. Selskapet har vært i konkursforhandlinger siden 2007.

30. mars i år avgjorde en jury i Salt Lake City enda en gang at det er Novell og ikke SCO som eier Unix. I april henvendte SCO seg til retten igjen med krav om at Novell måtte overføre sine Unix-rettigheter til SCO.

Dommerens kjennelse ble publisert 10. juni: Novell fikk medhold fullt ut, og denne gangen mener observatører at alle alle dører nå er stengt for SCO.

Trass i konkursforhandlingene, har SCO-aksjen fortsatt vært omsatt. Kursutviklingen er interessant: Fram mot kjennelsen 30. mars i år steg kursen gradvis gjennom flere måneder, fra rundt 0,10 dollar til over 0,80 dollar. Kjennelsen utløste et ras tilbake til 0,10 dollar. På kravet om ny rettssak, holdt kursen seg mellom 0,10 og 0,20 dollar. 10. juni endte aksjen på 0,045 dollar, og ved børsens stengetid fredag 11. juni var kursen 0,023 dollar.

SCO har tidligere påstått at de kan gå videre med søksmål mot IBM, med påstand om kontraktsbrudd i stedet for rettighetsovertredelser. Aksjekursen skulle tyde på at ingen, kanskje utenom dem selv, har noen tro på dette.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.