KOMMENTARER

Linux-trussel gir Windows-rabatter

Det ble mye blest om Linux- og Java-piloten i britenes helsevesen. Men Microsoft fikk kontrakten.

27. jan. 2005 - 10:59

I desember 2003 kunngjorde det britiske helsevesenet NHS (National Health Service) at det ville sette i gang verdens største IT-prosjekt for å skaffe seg moderne systemer. Kostnadsrammen var antydet til utrolige 115 milliarder kroner.

På klientsiden var det snakk om å fornye rundt en million PC-er, og kanskje enda en kvart million. NHS var vant til Microsoft Office og så for seg en god avtale for mange år framover. Microsoft var i utgangspunktet uvillig til å gi særlige innrømmelser, og for nøyaktig ett år siden hadde Bill Gates et etter sigende svært ubehagelig møte med den britiske helseministeren John Reid som forlangte betydelige rabatter.

Microsoft lot seg likevel ikke rokke. IT-sjef i NHS, Richard Granger, kontret med en undersøkelse som viste at det var millioner å spare på å erstatte Office og Windows med Linux og åpen kildekode, og med et pilotprosjekt som demonstrerte at Suns Windows- og Office-alternativ Java Desktop System ville være et fullgodt verktøy for de aller fleste brukerne.

Granger gikk så langt som å inngå en kontrakt med Sun for 5000 lisenser på Java Desktop, i slutten av august i fjor.

    Les også:

Et halvt år før han undertegnet denne avtalen med Sun, hadde Granger hatt et møte med Microsoft-sjef Steve Ballmer i Redmond og skissert nøyaktig hva han ville ha fra Microsoft: En avtale over ni år for opptil 900.000 PC-er med et tilrettelagt grensesnitt.

Det ble harde forhandlinger. Da Granger undertegnet Java-avtalen, skal han ha hatt nærmest alle detaljene på plass i skissen til en avtale med Microsoft. 3. november kom bekreftelsen: Microsoft og NHS undertegnet en avtale over ni år for opptil 900.000 Windows klient-lisenser med kontorprogramvare og tilpasset brukergrensesnitt. Verdien på kontrakten ble oppgitt til 500 millioner pund – nesten seks milliarder kroner. Den samlede rabatten ble oppgitt å være 330 millioner pund, det vil si 40 prosent.

Avtalen skal revideres hvert tredje år.

De første kommentarene gikk ut på hvordan Granger hadde greid å presse Microsoft til betydelige rabatter ved å arbeide fram et troverdig alternativ.

Så meldte skeptikerne seg, og pekte på at avtalen også er svært god for Microsoft – hva betyr 40 prosent rabatt i en avtale som gir sikre inntekter over en periode på ni år? – og for PC-leverandørene. Sun, som var forespeilt 800.000 Java Desktop-lisenser, ba folk gange prisforskjellen mellom en Windows-PC og en tynnklient med 800.000 – antakelig i overkant av en tusenlapp i året – og forestille seg hvor mye helse man kunne kjøpt for disse pengene.

München fikk også besøk av Steve Ballmer, men valgte Linux likevel for sine 14.000 PC-er. Nylig varslet myndighetene i Paris at de vurderte å bytte ut Windows på 18.000 PC-er. Microsoft ilte til med et tilbud om store rabatter, og avgjørelsen er foreløpig utsatt.

Det er sikkert en grei taktikk å arbeide fram åpen kildekodeløsninger for å presse Microsoft på pris når man skal oppgradere PC-er, men det er avhengig av at disse alternativene oppfattes som realistiske. Jo flere følger eksempelet til NHS, jo mindre realistisk blir alternativet med Linux- og Java-klienter.

Windows-motstanderne må få til flere store avtaler av typen München for å styrke sin troverdighet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.