BEDRIFTSTEKNOLOGI

Linux? Vent til høsten

I USA selger og støtter IBM, Compaq, HP og Dell nå gratisoperativsystemet Linux. Her i Norge må du smøre deg med tålmodighet til september, viser en ringerunde digi.no har gjennomført.

Einar Ryvarden
18. mars 1999 - 15:00

Bruken av Linux har spredd med en epidemisk fart og nådde på slutten av fjoråret en nivå der alle de fire største dataselskapene voknet opp skikkelig. I tur og orden lanserte de både server og pcer med ferdig innstallert Linux og brukerstøtte for gratisoperativsystemet.

Men her i Europa og Norge må du vente enda noen måneder før du kan gå inn i en butikk og kjøpe deg Linux-maskiner. Norges-kontorene til de store leverandørene vil ikke tilby Linux-maskiner og brukerstøtte før i hvertfall i september, viser en ringerunde digi.no har gjennomført.

I USA har IBM har startet salget av både pcer og servere med Linux. Selskapet har også lovet en Linux-versjon for sine RS/6000-maskiner som vil konkurrere med deres egen Linux.

- Vi kommer ikke i gang med Linux-salget i 1999, forteller Martin Gudmundsen, pcserver-sjef i IBM Norge. Men i løpet av andre kvartal vil du kunne innstallere Linux på IBMs maskiner selv fordi vi da vil ha skrevet de nødvendige driverne som trengs. Dessuten skal vi også tilby support til høsten, sier han til digi.no

- Det tar litt tid å lære opp folk, så vi regner med å starte salget av maskiner med Linux i september, forteller Jan Wigen, markedssjef i HP Norge. Men vi har allerede fått skrevet de nødvendige drivere så kunder kan innstallere Linux på våre Intel-baserte produkter. Drivere for våre PA-RISC-baserte maskiner er ikke ferdig ennå, sier han.

- Dell starter faktisk salget av arbeidsstasjoner med Linux i USA i går, forteller Jan Bareksten, systemkonsulent hos Dell Norge. Her i Europa og Norge vil neppe få starte salget av arbeidsstasjoner og servere med Linux før til høsten.

Digital var tidlig ut og støttet Linus Torvalds, faren til Linux. Gjenom sitt kjøp av Digital ligger Compaq derfor godt an på Linux. Operativsystemet støtter både Compaqs Intel-servere og Alpha-maskiner med en egen 64-bits versjon som kom allerede i 1994. Men du må innstallere Linux selv - Compaq tilbyr ikke servere med Linux ferdig innstallert.

- Dette er et interessant marked, men vi har foreløpig ikke tatt noen beslutningen om selge maskiner med Linux ferdig innstallert, sier COmpaqs norske markedsdirektør Asbjørn Søgstad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.