BEDRIFTSTEKNOLOGI

Linux-virus oppdaget

Dataidealistenes operativsystem, Linux, har fått sitt første virus. Bliss som viruset kalles, ødelegger vitale filer i systemet ved å overskrive dem med viruskode. Det er foreløpig ikke kjent hvor viruset stammer fra.

Eirik Flaa
12. feb. 1997 - 06:00

Et virus som angriper filsystemet i Linux, ble nylig oppdaget av virusekspertene hos McAfee. Viruset skriver over .exe filene i systemet, og ødelegger oppstartsprosedyrene til programmene. Hvor stor utbredelse viruset har er ikke kjent, men det ble oppdaget i en nyhetsgruppe på Internett. Merkelig nok har ikke noen av linux-utviklerne kommet opp med en enkel løsning eller patch til problemet, men høyst sannsynlig vil det ikke ta lang tid før de første verktøysettene ligger ute på nettet. Forrige gang noe liknende inntraff, den gang den såkalte Ping of Death, tok det drøye to timer fra trusselen var kjent, til patchen lå på nettet.

Linux Torvalds.
Linux Torvalds.

Linux er et operativsystem som er lisensert under såkalt GNU Public License. Dette innebærer at systemet fritt kan distribueres, og ingen kan pådra seg retten til å lisensiere programkode, med mindre det dreier seg om perifere påplusninger de selv har foretatt. Mannen bak systemet, finnen Linus Thorvalds, utviklet første versjon av systemet i 1991. Senere har det kommet utallige forbedringer og påplusninger. Linux-systemet har de senere år mottatt en rekke utmerkelser for sin funksjonalitet og fleksibilitet, som blant annet innebærer flerprosessorstøtte og fleroppgavekjøring. InfoWorld kåret Red-Hat versjonen av Linux til årets operativsystem i 1996.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.