BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Linux "Windows" kan bli større enn Mac

Arnt Gulbrandsen i Troll Tech har brukt KDE 1.0 aktivt siden det ble sluppet for såvidt over tre uker siden. Han tror brukertallet globalt kan nå Mac-nivå om et par år.

Eirik Rossen
29. juli 1998 - 14:55

Gulbrandsen er profesjonell utvikler, og understreker at han på ingen måte kan betraktes som noen typisk "bruker". Hans måte å gjøre nytte av det nye Windows-aktige grensesnittet KDE 1.0 for Linux (se henvisning til orienterende artikkel øverst til høyre) gjenspeiler hans høye krav.

- KDE støtter flere skjermer. Jeg bruker fire skjermer samtidig: en for e-post og Internett-streif, en for det tunge utviklingsarbeidet, og de to andre for diverse forefallende arbeid.

Gulbrandsen beskriver bruken av KDE som en krysning av Windows 95 og Windows 98.

- I hovedsak synes jeg det er et imponerende produkt. De viktigste manglene gjelder ting som hjelpetekster. Blant det jeg setter pris på, er at det i likhet med Windows i stor grad lar seg styre uten at du bruker mus, også til å starte programmer og til å veksle mellom applikasjoner. En annen fin egenskap er den tette integreringen til Internett. Du kan for eksempel bruke filhåndtereren til å åpne kataloger på en ftp-tjener og til å lese nettsider.

Det må selvfølgelig nevnes at selv om Troll Tech er et kommersielt firma, i motsetning til KDE Projekt som i bunn og grunn er en dugnadsgruppe, er det medlem av det samme internasjonale fellesskapet av Linux-utviklere. Troll Techs Qt - et grafisk klassebibliotek, uttalen er som det engelske ordet "cute" - stilles gratis til disposisjon for utviklere av åpen programvare, og er blant annet nyttet som grunnlag for KDE.

- KDE er vår største bruker, sier Gulbrandsen. - De har gitt oss svært mange tilbakemeldinger med viktig forståelse for hvordan det vi lager kan forbedres. Fordi de offentliggjør alt de lager av kode, får vi ytterligere innsikt i hva slags problemer våre kommersielle kunder møter.

De siste månedene har flere kommersielle programvarehus søkt å etablere et felles terreng med de åpne utviklerne. I våres gjorde for eksempel Netscape kildekoden til versjon 5 av nettlesersuiten Communicator fritt tilgjengelig. Troll Tech var blant dem som kastet seg over koden for å utvikle en Linux-variant av Navigator. Poenget var først og fremst å vise hvor effektivt det er å utvikle mot klassebiblioteket Qt i stedet for å bruke Motif. Resultatet var at 500.000 linjer med Motif-spesifikk kode ble redusert til 20.000 linjer. Likevel blir ikke "QtScape" noe egentlig produkt.

- Jeg har QtScape i gang på maskinen min nå. Vi ga den flere egenskaper, blant annet 128 biters kryptering, som fungerer utmerket. Problemet er at det er mye dårlig design og kode i Netscape, som det vil være svært krevende å rydde opp i. For oss virker det uforsvarlig å sette av ressurser til dette.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra