Lisensfremskritt for Mac OS

Motorola melder om bevegelse i stillstanden i lisensstriden mellom Apple Computer og Mac-klonemakere.

Motorola melder om bevegelse i stillstanden i lisensstriden mellom Apple Computer og Mac-klonemakere.

Like før lanseringen av Mac OS 8 er det fortsatt ikke noe løsning i striden om Apple Computers lisensiering av Mac OS til Mac-klonemakerne.

Allikevel meldte Motorola forrige uke om bevegelse i forhandlingene som til da hadde vært fastlåste. I slutten av mai trakk nemlig Motorola seg fra forhandlingene med Apple i frustrasjon over Apples lisensieringsgruppe. Motorola uttalte da at selskapet ville søke forhandlinger direkte med toppledelsen i Apple Computer.

- Nå snakker vi sammen, og det går fremover, sa Dennis Schneider, en av sjefene i Motorola Computer Group, til Macworld Online.

To andre aktører uttalte til Macworld at de ikke hadde opplevd noen fremgang, men rapporterte at de hadde hørt at Apple muligens var villig til å komme med innrømmelser som kunne åpne for et kompromiss alle kan leve med.

Stridens kjerne er at Apple ønsker å differensiere lisenstakstene basert på type system som kloneprodusenten selger. Apple ønsker å ta seg bedre betalt for lisenser til high-end Mac-systemer og gjøre det billigere for lisenser til low-end Mac-systemer.

Apple er avhengig av klonemakerne som i løpet av de siste 12 - 18 månedene har sørget for at Mac-plattformen har beholdt sin markedsandel til tross for Apples salgssvikt. Klonemakerne, på sin side, er selvfølgelig avhengig av Apple, og nå begynner det å haste. Om en måned lever Apple Mac OS 8 som klonemakerne per i dag ikke har retten til å levere med sine systemer.

Til toppen