Lisensfritak for åpen kildekode

IBM har varslet et radikalt forslag for å verne åpen kildekode mot patentkrav.

IBM har varslet et radikalt forslag for å verne åpen kildekode mot patentkrav.

I samtaler med flere amerikanske medier, blant dem Wall Street Journal og NewYork Times, har IBM lansert et forslag om å etablere en «patent-allmenning» som utviklere innen åpen kildekode kan fritt forsyne seg av. Forslaget vil presenteres offisielt i dag. Det er ennå ikke diskutert med andre store kommersielle aktører innen programvare.

For å gi patent-allmenningen en god start, vil IBM selv donere 500 programvarepatenter, innen blant annet e-handel, lagring, bildebehandling, datahåndtering og internettoverføring.

Ifølge IBMs opphavsrettsansvarlige John Kelly, vil patentene kunne brukes fritt av utviklere som holder seg til distribusjonslisenser erkjent av Open Source Initiative. Felles for slike lisenser er at den ferdige programvare må distribueres gratis, med kildekode, og uten bruksbegrensninger. IBM vil fortsatte eie patentene, og forbeholder seg retten til å ta seg betalt av utviklere av kommersiell programvare.

Forslaget er godt mottatt innen åpen kildekodefellesskapet. Stuart Cohen, daglig leder for Open Source Development Labs (OSDL), sier til Wall Street Journal at han håper ti til femten andre selskaper kan bidra til allmenningen, slik at den kan vokse til minst tusen patenter.

Stanford-professor Lawrence Lessig, kjent blant annet som mannen bak universitets senter for Internett og samfunn, sier til New York Times at han ser svært positivt på initiativet, og at IBM med dette erkjenner at programvarepatenter også kan innebære en byrde.

IBM er verdens mest innovative selskap, med rundt regnet 40.000 patenter verden over. I 2004 fikk IBM innvilget 3.248 patenter i USA, 1.300 flere enn nummer to på listen, japanske Matsushita (Panasonic). Rundt halvparten av IBMs patenter de siste årene har vært innen programvare. Selskapet antas å ha innkassert i overkant av en milliard dollar i 2004 på teknologilisenser.

Under Sam Palmisano har IBM i stadig større grad orientert seg mot større teknologisk åpenhet, i erkjennelse av at det kan bidra til en utvikling med større økonomisk vekst som også IBM er tjent med.

IBMs holdning til åpen kildekode står i skarp kontrast til for eksempel Microsoft. Under et intervju med ZDNet i forrige uke plumpet Bill Gates ut med en sammenlikning mellom kommunisme og åpen kildekode. Det har ført til en flom av kritiske kommentarer mot Gates' uttalelser, og til t-skjorter, jakkemerker og liknende med nye logoer for «creative communism».

    Les også:

Til toppen