JUSS OG SAMFUNN

Lite kontroll med nettauksjon

Politiet i Bodø avslørt storomsetning av tyverigods på nettauksjoner, men ellers i landet er det liten kontroll.

Skatteetaten i Nordland har etablert et såkalt e-handelsprosjekt for å kartlegge virksomheten til flere nettauksjonsfirmaer. Årsaken er mistanken om svart netthandel som følge av unormal stor omsetning.

Nå frykter skatteetaten at disse nettstedene er blitt en arena for svart omsetning.

Ettersom både selgere og kjøpere opererer med pseudonymer eller aliaser, er det umulig for utenforstående å vite hvem de er og dermed også en vanskelig oppgave for skattemyndighetene å finne ut hvem som står bak svart handel.

For tre år siden avslørte spesialmedarbeider på etterforskning av vinningskriminalitet, Øystein Røsnes ved Bodø-politiet en stor vinningsak og den største oppklaringen av tjuvegods på nett noensinne. Tjuvegodset hadde en nyverdi av 1,8 millioner kroner.

Bodø-politiets tre år gamle prosjekt kan fremstå som en stikkprøve, det foregår enda ikke noe sentralt arbeid med å sjekke nettauksjoner hos politiet.

Førstestatsadvokat Inger Marie Sunde hos Økokrim forteller at man foreløpig ikke har tatt initiativ for å lete etter tyvegods på nettauksjoner.

Bodø-saken ble forfulgt ettersom det over en periode ble stjålet PC-er, digitale videokamera, videoprosjekter og populære elektroniske artikler i stor målestokk på forskjellige steder i Bodø. Tyveriene pågikk over noen måneder og varene ble omsatt gjennom et hundretalls auksjoner.

I tilfellet som ble avslørt i Bodø ble både stjeleren og heleren pågrepet, dømt og fengslet i flere år. Begge hadde tydelig nese for elektronisk utstyr som for det meste var moderne, oppgradert og lett omsettelig utstyr.

- Vinningsaker kan være vanskelig å spore opp, spesielt gjennom nettauksjoner der alt skjer elektronisk og uten ansiktkontakt, forteller Øystein Røsnes til digi.no.

Et annet registrert problem med nettauksjoner er bydere som setter inn penger på konto til eier, men som ikke får utlevert varen.

- Vi har heldigvis ikke oppdaget eller gjennomskuet noe lignende i etterkant, men vi har et nært samarabeide med Skatteetaten som nå gransker slike saker i sømmene og ser på aliaser, sier Røsnes.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.