RESULTATERFINANS

Lite trøkk i Otrum-oppgang

Børsferskingen Otrum Electronics la fram hyggelige resultater i morgentimene tirsdag, men oppgangen på 4,6 prosent var uten særlig trøkk.

Eirik Flaa
4. aug. 1998 - 19:43

IT-indeksen fortsatte å falle tirsdag, og endte ned en knapp prosent til 1421,0. Det var i stor grad NetCom som holdt indeksen oppe. Resten av markedet falt imidlertid mer, og totalindeksen slanket seg med 1,3 prosent til 1240,2.

Før børsen åpnet tirsdag presenterte børsnykommeren Otrum Electronics halvårstall som på langt nær skuffet markedet. Med solid vekst i omsetningen la markedet lite vekt på svake marginer som i hovedsak skyldtes engangskostnader. Oppgangen på 4,6 prosent som kom i løpet av dagen var likevel svakt fundert, og tilsammen ble det ikke omsatt aksjer for mer en 68.000 kroner. Aksjen er i utgangspunktet ikke spesielt likvid med over halvparten av aksjene bundet fast til gründerne og kort forhistorie på børsen.

- Vi har avtalt å ikke selge på en stund. Hvis andelen vår skal synke må dette skje gjennom utvanning i forbindelse med en kapitalforhøyelse, sa Jan Sigurd Otterlei, til digi.no etter morgenens presentasjon. Til tross for selskapets fastspikrede utbyttepolitikk, er det ikke umulig at selskapet vil trenge penger.

- Det kan for eksempel være aktuelt å kjøpe en distributør sier Otterlei.

Også Iterated Systems kom med resultater tirsdag, men det var få overraskelser å spore i de triste tallene i forhold til resultatvarselet som ble sendt ut i begynnelsen av juli. At selskapet ikke overgikk seg selv med å skuffe nok en gang kan kanskje forklare at en investor mot slutten av dagen kjøpte 1000 aksjer 25 prosent over sluttnoteringen mandag. Med denne ene handelen ble Iterated dagens desiderte børsvinner.

ASK faller fremdeles, tirsdag med 4,5 prosent. Dette er ikke helt trivielt å gi noen god forklaring på. Noe av den senere tidens kursfall ser ut til å skyldes usikkerhet som ble skapt rundt selskapets bruttomarginer ved resultatfremleggelsen.

Når selskapet offisielt sier at marginene i gamle ASK ble opprettholdt og viser til snittmarginer som tilsier overraskende gode marginer i Proxima - rimer dette dårlig for analytikerene.

Selskapets mindre offisielle informasjon om at bruttomarginen i Proxima lå på 16-18 prosent ble mottatt med undring. De av analytikerne som har tatt seg tid til å se på de avsetningene som ble tatt i Proxima før kvartalet startet vil, se at disse avsetningene har gitt lavere varekostnader og dermed høyere "regnskapsmessige" marginer enn det som er reelt.

De rapportere bruttomarginene er altså for høye - noe som delvis (men bare delvis) taes igjen ved høyere avskrivninger. En mer rimelig korreksjon får man ved å legge til grunn "gamle marginer" på ASK sin del av omsetningen og en bruttomargin på - la oss si - 17 prosent i Proxima.

I forbindelse med den fortsatte kursnedgangen i Tandberg Data ble det i dag nevnt at Imation skulle være tildelt en kontrakt med Toshiba på leveranse av båndstasjonen Travan NS 20 sammen med selskapets PC-servere. Dette medfører ikke riktighet.

Imation har i dag lagt ut en pressemelding - eller skal vi si skrytemelding - om "aksept" av selskapets Travan-teknologi. Det er Imation som "eier" teknologien, men den er lisensiert ut til flere produsenter, deriblant Tandberg Data. Den eneste kontrakten vi har hørt om på Travan NS20 er en kontrakt som Techmar (eid av TTI Holdings som er notert på Oslo Børs) fikk med Toshiba i forrige uke. Vi ser ikke at kontrakten skal tillegges spesielt mye vekt, da Toshiba ikke akkurat er noen tungvekter i markedet for PC-servere. I beste fall er meldingen en indikasjon på at teknologien aksepteres i markedet, det er da også en positiv melding for Tandberg Data.

Det var fortsatt rekordlav aktivitet på børsen tirsdag, og omsetningen av aksjer og grunnfondsbevis endte på i overkant av 600 millioner kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.