Liten betalingsvilje for å se landslaget på betal-TV

Vi vil ikke betale for å se EM-kvalifiseringen på TV. Men er det landslaget eller betal-TV som er upopulært?

I en undersøkelse Research International Feedback har foretatt for NTB er tallene klare.

På spørsmålet: "Gitt at prisen var akseptabel, ville du ha betalt for å se Norges EM-landskamper på betal-TV?" svarer hele 75 prosent nei.

Det er mye, og undersøkelsen ble endatil gjennomført før det norske landslaget tapte for Nederland 21. august. Den kampen førte til mye negativ oppmerksomhet for laget, og dermed skulle man tro nei-prosenten er enda høyere nå. Det vil si: Hvis det er landslaget som ikke fenger.

Men det er ikke sikkert.

- Jeg tror den høye nei-prosenten bare har med vaner å gjøre. Landskamper er noe vi har fått se gratis i mange år, og det vil vi fortsette med. Det er betal-TV og ikke landslaget folk er skeptiske til, mener Tor Aune i NRK-sporten som sitter på rettighetene til landskampene sammen med TV 2.

For uansett svake resultater og aggresjon mot landslagstrener Nils Johan Semb og skråling om "negativ" fotball og bortskjemte landslagsstjerner: Det norske landslaget i fotball er en unik merkevare.

- Seeroppslutningen og interessen rundt landskampene er like stor som før, sier Aune til NTB.

Betaling for å se landskamper er foreløpig et akademisk spørsmål. Norge handler i samsvar med EU-direktivet, der EU-landene har bestemt at landskamper skal gå på allmennkringkasterne og ikke er til videresalg.

- Derfor ville Norges kamper i VM gått på TV 2 og NRK, selv om Telenor hadde kjøpt rettighetene. Ja, hvis Norge hadde kommet til VM, da, forteller Aune.

Og informasjonssjef Arild Johannessen i Telenor Plus kan fortelle at man foreløpig ikke engang har diskutert kjøp av landskampene.

Nå kom ikke Norge til VM, og nervøsiteten brer seg for hvorvidt laget igjen skal bli hjemmesittende under EM i Portugal om to år. Lørdag begynner kvalifiseringen med hjemmekamp mot Danmark, en kamp som er hausset opp som "den viktigste på mange år".

Men betale for å se den ville vi altså ikke gjort. - Betal-TV er fortsatt nytt for folk. At nesten 20 prosent av dem som kunne kjøpe fotball-VM faktisk gjorde det, viser at det går an hvis interessen er der for det man selger, sier Johannessen.

- Så vidt jeg kan bedømme er interessen for landslaget er større enn noen gang, og kampen mot Danmark er utsolgt, sier informasjonssjef i Norges Fotballforbund, Roger Solheim.

Han tror også forklaringen på undersøkelsen er så enkel som at man ikke vil betale for noe man er vant til å få gratis.

Men så spørs det da, hvordan vanene forandrer seg. Fotball-VM var jo også gratis før.

- Hvis det blir sånn at man må betale for å se landslaget, så vil nok mange kjøpe det, tror Aune.

Til toppen