BEDRIFTSTEKNOLOGI

Liten fiber-bygger etterlyser lokal støtte

Varanger Kraft har investert 30 millioner kroner i fiber-utbygging, men kan bli forbigått av Telenor.

16. mars 2006 - 12:47

Finnmark har bare noe over 70 000 innbyggere, og er langstrakt med nærmere en kvadratkilometer å boltre seg på per person.

Like fullt har Varanger Kraft vært villig til å investere 30 millioner kroner i fiberutbygging, og ytterligere 30 millioner kroner er under planlegging for å dekke de enorme avstandene i fylket.

Assisterende direktør i Varanger Kraft, Jens Betsi, sier til digi.no at kraftselskapet nå har bygd ut flere hundre kilometer med fiber mot hvert kommunesenter i Øst-Finnmark. Skoler, barnehager, tekniske etater og helsesentre er alle utstyrt med fiberoptiske linjer.

I tillegg vil kraftselskapet bygge fiberoptiske forbindelser mellom kommunesentrene. Foreløpig er det forbindelse mellom tre av syv kommuner, men planen er at alle kommunene skal være integrerte.

Ganske forundret ble han derfor over at fylkeskommunen gjennom Finnmark Bredbånd har lagt opp til et utbyggingssamarbeid med Telenor.

Både Kraftlagene i vest gjennom selskapet Ishavslink og Varanger Kraft kan dermed bli passert på sidelinjen.

Hverken Varanger Kraft eller Ishavslink ble invitert til fylkeskommunen da fornyingsminister Heidi Grande Røys nylig besøkte fylkeskommunen.

Temaet for besøket var fiberutbygging i Finnmark. Ifølge Altaposten hadde fylkesvaraordfører og styreleder i Bredbånd Finnmark, Runar Sjåstad, uttalt at det i planene fra kraftlagene ikke lå noen løsning for fiberutbyggingen i østfylket.

Dette til tross for at Varanger Kraft står overfor en 60 millioner kroners fiberutrulling.

Betsi forteller at det også mot husstandene bygges det fiber med trippeltjenester. Det finnes nå et hundretalls husstander som har 10 Mbit/s linje for 499 kroner. I tillegg koster abonnementsavgiften 149 kroner som gir gratis tellerskritt til Norge, Sverige, Finland og Russland og 20 digitale tv-kanaler for 199 kroner i måneder.

Til tross for grisgrendte strøk med lang avstand mellom husene, har det likevel bare kostet 3 100 kroner for husstanden å få bygget fiber helt inn til huset, som er billigere enn hva det koster både i Oslo og Stavanger.

- Vi kan strekke fiber til alle husene i Øst-Finnmark fra Vadsø til Kirkenes og Tana som ialt vil dreie seg om rundt 9 000 husstander, sier Betsi til digi.no.

Han er forundret over at fylkeskommunens tilsynelatende uvitenhet om fiberutbyggingen fra kraftselskapene, og synes det er trist at Telenor skal få monopol i Finnmark til fordel for lokale aktører.

- Kobbernettet til Telenor er nedbetalt med både åtte til ti ganger og har blitt en pengemaskin. At lokale kraftlag nå bygger fibernett, kan selvfølgelig representere en trussel for Telenor, men bør være positivt i forhold til et åpent konkurransemarked, framholder Betsi.

Varanger Kraftselskap har videre planer om å bygge transportnett med fiberoptikk fra Tana Bru til Berlevåg, Båtsfjord, Vardø og Vadsø og et fullt utbygd regionalt transportnett i Øst-Finnmark.

For at det regionale nettet skal kunne knyttes opp til det nasjonale nettet gjenstår det et «missing link» som er strekningen mellom Alta og Tana Bru.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.