BEDRIFTSTEKNOLOGI

Liten interesse for danske mobilfrekvenser

Bare de fire eksisterende GSM-operatørene i Danmark vil by i auksjonen om nye frekvenser for GSM-mobiltelefoni i Danmark. Dermed har det norske Samferdselsdepartementet også fått en pekepinn på hva interessen for de norske GSM-auksjonen kan bli.

Frode Eriksen
24. okt. 2000 - 11:44

Danmark har i likhet med Norge valgt å auksjonere ut de ekstra GSM-frekvensene som telemyndighetene ikke har disponert. Forskjellen er at den danske GSM-auksjonen foretas før en tilsvarende auksjon på landets UMTS-lisenser, mens en i Norge vil auksjonere ut GSM-frekvensene etter UMTS-tildelingen.

Etter planen skal det norske Samferdselsdepartementet auksjonere ut de ledige frekvensressursene innen GSM 900 og GSM 1800 båndene i løpet av neste år. Frekvensene kommer dels som en følge av nedleggingen av NMT 900-nettet neste vår, dels er det snakk om GSM-frekvenser som egenlig er utenfor det tradisjonelle GSM-båndet, men som likevel er valgt disponert til GSM.

Mens det i Danmark er fire GSM-operatører, eksisterer det bare to i Norge; Telenor Mobil og NetCom. Og av de to selskapene er det bare Telenor Mobil som har varslet interesse for nye frekvenser i Norge. Om en skal følge eksemplet fra Danmark vil det ikke være spesiell interesse for den norske GSM-auksjonen.

Den danske GSM-auksjonen ses også på som en pekepinn på interessen for den danske UMTS-auksjonen. Og om så er vil det ikke bli særlig rift om de danske UMTS-frekvensene. For så langt har bare de fire eksisterende GSM-operatørene i Danmark meldt sin interesse for nye GSM-frekvenser, noe som får danske Computerworld til å konkludere med at Danmark er for lite for de store utenlandske mobilkonsernene.

De fire mobilselskapene i Danmark er Tele Danmark, Sonofon (Telenor eier over 50 prosent), Mobilix (Orange eier over 50 prosent) og Telia. Flest bud har kommet fra de to største selskapene, Tele Danmark og Sonofon, mens de minste selskapene, Mobilix og Telia har vist størst interesse for GSM 900-frekvenser.

Men nye service providere som for eksempel Tele2 har valgt å ikke by på de nye frekvensene. Pressesjef i Tele2, Henriette Høyer sier til avisen at selskapets og kundenes interesser ivaretas best om selskapet konsentrerer seg om å være virituell operatør på Sonofons mobilnett.

Avisen mener at signaleffekten er sterk foran den kommende UMTS-auksjonen når selskap som Deutsche Telekom, Vodafone og Sonera holder seg borte; Landet er lite, og mobilpenetrasjonen stor.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.