«Liten» stormaskin i ny utgave

IBM zBC12 kan tilby 520 virtuelle servere til halv pris av tilsvarende x86-system.

«Liten» stormaskin i ny utgave
zBC12 er den minste av IBMs tre stormaskinfamilier. Den erstatter z114. Bilde: IBM

IBM erstatter den minste av sine tre stormaskinfamilier, z114, med en ny modell, zBC12 («zEnterprise BC12>).

Inngangsprisen på 75 000 dollar (i USA) er uendret. Den grunnleggende arkitekturen er også bevart.

I likhet med forgjengeren kan zBC12 utstyres med opptil 14 prosessorkjerner. Klokkefrekvensen til prosessoren er økt fra 3,8 GHz til 4,2 GHz. Det er følgelig fortsatt et stykke igjen til IBMs to største stormaskinfamilier zEC12 og z196, som klokker prosessorene sine i henholdsvis 5,5 GHz og 5,2 GHz. Begge disse skalerer for øvrig langt mer enn zBC12: zEC12 kan bygges ut til 120 kjerner, z196 til 96 kjerner.

I forhold til z114 er minnekapasiteten doblet, til opptil 496 gigabyte.

Andre forbedringer gjelder blant annet datakomprimering i maskinvare for å øke den faktiske kapasiteten til prosessor og lagring. En ny I/O-løsning skal redusere forsinkelsen med 80 prosent.

Endringene fra z114 gjør IBMs minste stormaskin mer egnet til anvendelser innen nettskyen samt forretningsanalyse og beslutningsstøtte.

IBM opplyser at hver kjerne kan konsolidere opptil 40 virtuelle x86-servere, og at en fullt utbygget zBC12 kan tilby 520 virtuelle servere. Sammenliknet med et tilsvarende x86-basert system, sier IBM at zBC12 tilbyr en besparelse på opptil 55 prosent.

Datakomprimering og doblet minnekapasitet tyder på at IBM også har hatt i-minne-analyse i tankene når de konstruerte zBC12.

zBC12 kan tilbys i en spesiell Linux-utgave, «Enterprise Linux Server» eller ELS, beregnet på bedrifter i rask vekst. Utover maskinvaren leveres ELS med hypervisoren z/VM og tre års support. ELS kan utvides med spesielle moduler for henholdsvis analyse («ELS for Analytics») og nettskyen («Cloud-Ready for Linux on System z»).

I sin nyeste utgave (6.3) er for øvrig z/VM tilrettelagt for OpenStack.

IBMs første referansekunde for zBC12 er et tysk utviklingsselskap, ABK Systeme, som leverer og drifter betalingsløsninger. De opplyser at de har konsolidert alle sin servere – Intel og Sun – på zBC12. De opplever at stormaskinen har det som skal til for å holde flere systemer i gang samtidig og sikkert. Alle systemer administreres under ett, og egenskapene til zBC12 gjør at de kan snu seg raskt og tillempe alle nye offentlige påbud etter hvert som de kommer.