ANALYSER

Litt mindre ille innen halvledere

De som produserer komponenter får det noe bedre enn Gartner trodde tidligere i år.

29. mai 2009 - 13:50

Tilstanden innen halvlederproduksjonen er et viktig barometer for den internasjonale IT-bransjen: De lager komponentene til datamaskiner og mobiltelefoner og alt annet elektronisk utstyr, og både kriser og oppgang når halvlederselskapene før de kommer fram til de øvrige IKT-bedriftene.

Analyseselskapet Gartner har revidert sine prognoser for halvlederprodusentenes omsetning i år. For tre måneder siden så de for seg en nedgang på 24,1 prosent. I den nye prognosen er nedgangen justert til 22,4 prosent. Det innebærer en global omsetning på 198 milliarder dollar, mot 255 milliarder dollar i 2008.

Gartner sier at den opprinnelige prognosen var av typen «i verste fall», og at det ikke er noen grunn til å tro at etterspørselen er i ferd med å ta seg opp, unntatt i Kina. Grunnen til at prognosen har fått en beskjeden oppjustering, har med pc-leverandørene og deres komponentlagre å gjøre.

Lagrene ble nærmest tømt i fjerde kvartal 2008 og i januar og februar i år. Etterspørselen etter komponenter lå langt under etterspørselen etter pc-er, og pc-produsentene nøt godt av et kraftig prisfall på komponenter. Nå er pendelen i ferd med å svinge den andre veien, og halvlederomsetningen i andre kvartal ventes å øke med 4,9 prosent. I tredje og fjerde kvartal blir det ikke tilsvarende utslag: Gartner venter stabile priser på pc-komponenter ut året.

Halvledermarkedet er grovt sett fordelt på tre segmenter. Det største er applikasjonsspesifikke standardprodukter (kalt ASSP for «application-specific standardproduct) som video- og lydkodeker. Prognosen i dette segmentet er 51,9 milliarder dollar i omsetning i 2009, 24,2 prosent mindre enn i 2008.

Innen minnebrikker venter Gartner en omsetning på 39,4 milliarder dollar, ned 16,8 prosent, mens det ventes en mikrokomponentomsetning på 37,3 milliarder dollar, ned 23,6 prosent. Mikrokomponenter omfatter mikroprosessorer, mikrokontrollere, signalprosessorer og så videre.

At minneomsetningen overstiger mikroomsetningen er nytt: Tradisjonelt selges det mer innen diverse typer prosessorer og kontrollere enn av minne.

En interessant observasjon fra Gartners side er at det for tiden er en forskjell mellom bedrifters IT-budsjetter og hva de faktisk bruker på maskin- og programvare samt tjenester. Budsjettene er noe mindre enn i fjor, men bedriftene bruker mindre penger enn budsjettene gir rom for.

Gartners prognose er mindre pessimistisk enn utsiktene som bransjeorganisasjonen Semiconductor Industry Association gir uttrykk for, og som er referert i flere av artiklene nedenfor.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.