RESULTATERFINANS

– Litt skuffende fra Opera

Rekordomsetning blir møtt med et gjesp.

Lars Boilesen er toppsjef i Opera Software. Nettleserbedriften har hittil i år mer enn doblet seg i børsverdi. Forventningene til kvartalstallene de la frem i dag var derfor store, kanskje litt for store.
Lars Boilesen er toppsjef i Opera Software. Nettleserbedriften har hittil i år mer enn doblet seg i børsverdi. Forventningene til kvartalstallene de la frem i dag var derfor store, kanskje litt for store.
25. okt. 2013 - 10:22

Opera Software la fredag fram tall for tredje kvartal. Omsetningen er opp 34 prosent til en ny rekord på 75,5 millioner dollar, men dette er marginalt bak forventningene.

Driftsresultatet (Ebitda) før av- og nedskrivninger øker fra 16,2 millioner til 21,4 millioner dollar.

Etter en voldsom økning på børsen hittil i år makter ikke Opera i dag å skape noen begeistring. I skrivende stund er aksjekursen omtrent uendret på 74 kroner.

Nettoresultat før skatt faller fra 9,9 millioner dollar til 3,8 millioner dollar. På bunnlinja sitter de igjen med 1,3 millioner dollar, mot 6,5 millioner dollar i fjor på samme tid.

Svekkelsen i lønnsomhet skyldes i hovedsak etterbetaling (såkalt earnout) knyttet til oppkjøpene Opera har gjort innen mobil annonsering.

– Tallene er omtrent som ventet, men uten positive overraskelser. Gitt den sterke kursoppgangen siste kvartal er det litt skuffende, skriver meglerhuset Arctic Securities i et notat.

Mobilannonsering fortsetter å være Operas viktigste inntektskilde og er kraftig opp fra 14,1 til 29,6 millioner dollar siden i fjor. Denne posten utgjør nå 39 prosent av omsetningen.

Avtaler med mobiloperatører gjør også et byks fra 10,4 til 17,1 millioner dollar, og er selskapets nest største pengestrøm med 23 prosent av omsetning.

Inntektene fra nettleser til pc og Mac, som i stor grad er knyttet til formidling av trafikk til søkemotorer som Google og Yandex, går i motsatt retning. Her svekkes omsetningen fra 18,5 millioner til 13,8 millioner dollar.

Desktop, som før i tiden var Operas viktigste plattform, er blitt mindre relevant enn noensinne (iallefall for økonomien deres) og utgjør nå bare 18 prosent av inntektene.

Færre søk og dårligere betalt per bruker bidrar til at omsetningen er ned 25 prosent sammenlignet med tredje kvartal i fjor. Antallet desktop-brukere er på samme tid redusert med 7 prosent.

Operas oppgitte viktigste prioriteringer fremover inneholder ingen overraskelser. Selskapet ser frem til å selge inn eksisterende og nye produkter og tjenester til teleoperatører, inkludert porteføljen knyttet til Skyfire, med særlig fokus på mobilplattformene Android og iOS.

Videre satse de på å øke annonseinntektene og skape vekst i brukermassen, med hovedvekt på markeder der de allerede har at godt fotfeste, som i Russland.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.