Litt vel arrogant

Microsoft kan være tjent med litt mer ydmykhet i IE-avdelingen.

IE10 følger med alle de nye operativsystemene til Microsoft, men skal også lanseres i en Windows 7-versjon. Det er en testversjon av denne som er avbildet her.
IE10 følger med alle de nye operativsystemene til Microsoft, men skal også lanseres i en Windows 7-versjon. Det er en testversjon av denne som er avbildet her. (Bilde: digi.no)

Microsoft kan være tjent med litt mer ydmykhet i IE-avdelingen.

KOMMENTAR: I forbindelse med at Microsoft denne uken har gitt ut en antatt siste testversjon av Internet Explorer 10 til Windows 7, har eWeek intervjuet Microsofts IE-sjef, Dean Hachamovitch. I intervjuet kommer han med flere uttalelser som berører både nettlesere og operativsystemer. Noen av disse kan være greit tenke litt videre på.

På et spørsmål som egentlig dreier seg om hvorvidt IE10 vil kunne bidra til å øke Internet Explorers markedsandel igjen, svarer Hachamovitch blant annet at nettleseren er faktisk bare som så god som operativsystemet den kjøres på.

Deretter viser han til tallene fra den eneste større målingen som gir IE mer enn 50 prosent markedsandel, nemlig tallene til Net Applications.

I forrige uke trakk Microsoft fram en undersøkelse gjort av New Relic som fortalte noe om hvor raske ulike nettlesere er. Den eneste delen av undersøkelsen som Microsoft var interessert i å fortelle om, var den som fortalte at IE10 er nettleseren som rasket laster websider blant nettlesere som kjøres på Windows.

Det som kanskje er mer interessant ved undersøkelsen – som man må anta at Microsoft anser som god, siden de anbefaler den – finner man i de delene av undersøkelsen som Microsoft ikke har nevnt. Digi.no har omtalt deler av dette tidligere, men Hachamovitchs uttalelse om forholdet mellom nettleser og operativsystemet gjør at det kan være grunn til å gi undersøkelsen litt mer oppmerksomhet.

I undersøkelsen går det nemlig tydelig fram at et flertall av nettleserne som også finnes til OS X og Linux, i tillegg til Windows – i alle fall Chrome og Firefox – har langt bedre ytelse når de kjøres på OS X eller Linux, enn når de kjøres på Windows. Ytelsen varierer, men er i mange av tilfellene betydelig bedre enn selv det IE10 kan vise til på Windows.

Betyr dette at at OS X og Linux er bedre operativsystemer enn Windows, siden disse nettleserne gjør det bedre sammen med disse operativsystemene enn sammen med Windows? Dersom Hachamovitch er sitert riktig, er det mye som tyder på dette.

For hastighet er viktig, det har Microsoft vært svært nye med å understreke en mengde ganger under utviklingen av både IE9 og IE10.

Undersøkelsen fra New Relic forteller forøvrig også at selv når man ser på Windows alene, er det ikke mer enn 35 prosent som bruker Internet Explorer. Tallet er selvfølgelig lavere dersom man inkluderer andre systemer.

Webstandarder

I intervjuet forteller Hachamovitch også om den utvidede støtten for webstandarder som er inkludert i IE10, noe alle som driver med webutvikling synes er positivt. Hachamovitch nevner blant annet mye bedre støtte for HTML5 og CSS3,

Bilde: Harald Brombach

– Det siste er spesielt viktig fra et utviklerperspektiv, siden vi har lagt til støtte for alle de standardene som utviklere trenger, sier Hachamovitch. (journalistens understreking).

En slik uttalelse er svært arrogant. Allerede dagen før intervjuet, kom britiske Scirra, et selskap som lager HTML5-baserte spill, med et blogginnlegg hvor det uttrykkes stor skuffelse over hvor lite nytt IE10 har å tilby av ytelsesforbedringer og funksjonalitet som er viktig i forbindelse med nettopp HTML5-spill. Når det gjelder ytelsen, nevnes særlig fraværet at 3D-grafikk-teknologien WebGL. Men det nevnes også at IE10 verken har støtte for Web Audio API, webkamera eller «request fullscreen» fra nettleserobjekter.

Samtlige av eksemplene handler riktignok om uferdig eller eksperimentell funksjonalitet, men mye støttes av andre nettlesere, under den forutsetning av at funksjonaliteten kan bli endret etter hvert som standardiseringsprosessen nærmer seg målet. Utviklere som tar dette i bruk, risikerer altså at de må endre på koden på et senere tidspunkt. Men det betyr ikke at dette ikke er «standarder» som utviklere har behov for, slik Hachamovitch ser ut til å mene.

IE-sjefen og andre i Microsoft har mange ganger sagt at selskapet kun implementerer ferdige webstandarder i Internet Explorer. Det bringer tankene over til Do Not Track (DNT), en uferdig webteknologi som Microsoft ikke bare var blant de første til å implementere, men som selskapet har valgt å implementere på en annen måte i IE10 enn slik den er implementert i IE9 og i de andre leverandørenes nettlesere.

Måten Microsoft har implementert DNT på, er likevel er en annen diskusjon. Men den demonstrerer at det ikke er riktig når selskapet hevder at det ikke implementerer uferdige standarder i Internet Explorer.

Microsoft fortjener selvfølgelig en klapp på skulderen for at selskapet fra og med IE8 begynte å fortelle at webstandarder er viktige, selv om selskapet var sist i klassen til å oppfatte dette. Internet Explorer 10 framstår som utvilsomt moderne og raskt nettleser.

Likevel må jeg bruke deler av helgen på å finne ut hvorfor en webside som ser bra ut i alle nettlesere, inkludert i alle fall IE8 og IE9, har forskjøvet seg med IE10.

Til toppen