– «Lock-in» koster EU milliarder i året

Ber offentlig virksomhet fokusere på åpne standarder, ikke produkter.

– «Lock-in» koster EU milliarder i året
EU-kommisjonen ønsker at offentlige myndigheter i større grad fokuserer på åpne standarder, som åpner for utveksling av data på tvers av ulike systemer, i stedet for å fokusere på enkeltleverandører og -produkter. Bilde: PantherMedia/Phovoi R.

EU-kommisjonen er i gang med et arbeid som skal hjelpe offentlige myndigheter til å unngå å bli avhengige av enkeltleverandører av IKT-løsninger. Kommisjonen har denne uken offentliggjort en ny policy for innkjøp av slike løsninger. Den mener at dersom den offentlige sektoren i EU følger disse anbefalingene, vil den årlig kunne spare mer enn 1,1 milliarder euro i året.

Kommisjonen mener for eksempel at åpne anbudsordninger vil øke antallet anbudsgivere og dermed også lavere priser. Kommisjonen oppgir at en dobling av antallet anbudsgivere typisk fører til 9 prosent lavere kontraktspris.

– Åpne standarder skaper konkurranse, leder til innovasjon og sparer penger. Guiden som er utgitt i dag er til for å hjelpe nasjonale myndigheter med å gripe enhver anledning til innovasjon og effektivitet, sier Neelie Kroes, visepresident i EU-kommisjonen og sjef for kommisjonen digitale agenda, i en pressemelding.

Kommisjonen mener at man med standarder når man anskaffer IKT-systemer, i stedet for å spesifisere et enkelt varemerke, verktøy, system eller produkt, vil spare skattebetalernes penger. Samtidig er det mange organisasjoner som enten mangler ekspertise til å avgjøre hvilke standarder som er relevante for deres IKT-behov, eller som frykter at de innledende kostnadene ved endringen vil være for høye. Også tap av data er noe som fryktes.

– Som et resultat, forblir de låst til sine IKT-systemer eller i et forhold med bare én leverandør, heter det i pressemeldingen.

Kommisjonen mener at økt bruk av standarder også vil bidra til å gjøre det enklere å utveksle data mellom offentlige systemer, slik at det for innbyggerne er tilstrekkelig å levere sine data til en hvilken som helst offentlig administrasjon. Dette vil gjøre det enklere å tilby e-forvaltningstjenester på tvers av landegrensene som innbyggere og virksomheter har behov for dem i forbindelse med reising, arbeid, studier eller å gjøre forretninger i hele EU-området.

Mer om EU-kommisjonens arbeid mot bruk av åpne standarder finnes her.

    Les også:

Les mer om: