BEDRIFTSTEKNOLOGI

Løfter røret for nett-telefoni

Teknologien de andre televerkene har fryktet, blir nå markedsført av det statlige televerket i Finland. Også Telenor vil i framtida tilby telefoni over Internett.

Morten Øverbye
9. des. 1996 - 17:40

I morgen formiddag kommer det statlige finske televerket Telecom Finland til å annonsere satsing på Internett-telefoni. Det blir dermed første gang et nasjonalt televerk går offensivt ut for å markedsføre nett-telefoni.

Fordi nett-telefoni lar deg ringe internasjonalt og over lengre distanser til lokaltakst, har de store televerkene til nå motarbeidet den nye teknologien. Morgendagens pressekonferanse hos Telecom Finland markerer derfor en holdningsendring fra televerkenes side.

Også Telenor er nå iferd med å vurdere flere programvarepakker for telefoni over Internett. Det sier produktdirektør Jan Erik Søgaard i Telenor til digi:media.

- Vi har tenkt til å tilby dette ved siden av vanlig telefoni. Det er bare et tidsspørsmål. Vi har jo også folk i Norge i dag som bruker nett-telefoni allerede. Hvor mange dette er, har vi imidlertid ingen oversikt over.

Søgaard mener også at forskjellen i pris for internasjonale samtaler over Internett og det vanlige telefon-nettet, bare vil bli mindre i løpet av de nærmeste årene.

- Den utviklingen vi nå har sett i Norge, hvor områdene med lokaltakst blir større, vil også komme på internasjonale samtaler. Derfor vil det på sikt ikke bli så viktig om dette tilbys over Internett eller gjennom det vanlige telenettet.

Produktdirektøren viser også til undersøkelser fra Australia. Disse undersøkelsene viser at nett-telefoni bringer nye kundegrupper til utenlandssamtalene. Dette illustrerer at den nye teknologien derfor ikke er så farlig for televerkene som de i utgangspunktet fryktet.

- Utfordringen på sikt, er om det er kapasitet nok i nettet, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.